Øystein Olsen: – Winter is coming

Sentralbanksjefen stålsetter seg for en «krevende årstid» for norsk økonomi.

  • John Thomas Aarø
Publisert:

BANKPLASSEN 2, OSLO (E24): I sin årlige tale, av mange beskrevet som årets viktigste, drar sentralbanksjef Øystein Olsen en setning mange nordmenn trolig vil kjenne igjen:

«Nå kommer vinteren».

Sitatet har han lånt fra den populære TV-serien «Game of Thrones». I TV-serien er «Winter is coming» mottoet til familien Stark, det mektige huset som regjerer i nord.

Ifølge nettsiden Game of Thrones Wiki (ekstern lenke) er meningen bak familiens motto en advarsel om at man alltid skal være forberedt på den tøffe vinteren.

Men det er ikke for å gi sin støtte til lord Eddard og resten av familien Stark i sin kamp om tronen at Olsen har valgt å bruke disse ordene i sin årstale.

Han mener nemlig at ordene beskriver situasjonen norsk økonomi står overfor.

Les også

Olsen om rentepolitikken: - Rommet for ytterligere kutt ble gradvis brukt opp

– Krevende årstid

– Det er en spissformulert, men treffende beskrivelse av det skiftet norsk økonomi har gått gjennom. Vi har vært gjennom en lang opptur – en lang sommer – hvor alle pilene pekte oppover. Oljeaktiviteten nådde stadig nye høyder og oljeprisen holdt seg over 100 dollar. Så har det snudd. Nå kommer en mer krevende årstid, sier Olsen til E24.

– Men i talen sier du at «nå kommer vinteren». Har det ikke vært tøffe tider lenge, og er vi ikke i ferd med å se våren i horisonten?

– Den nyansen der er fordi det er akkurat slik det uttrykkes i TV-serien. Winter is coming. Nå kommer vinteren.

– Så det blir ikke veldig mye tøffere fremover?

GODT KLEDD: Lord Eddard «Ned» Stark i TV-serien «Game of Thrones».

Nick Briggs Ap

– Både ja og nei. Norsk økonomi er i omstilling, men vi er slett ikke gjennom den. Vi er i en tidlig fase i en krevende omstilling. I den forstand er «nå kommer vinteren» en treffende beskrivelse. Vi har hele tiden visst at det ikke kunne vare evig.

Med «det» viser Olsen til «de gode tidene», altså den lange sommeren.

Se hva Olsens gjester skal spise på årstalemiddagen på Grand Hotell

To oljesjokk

Bakteppet er en norsk oljenæring som er inne i en kraftig brems, og usikkerheten er fortsatt stor rundt hvor hardt oljebremsen vil ramme norsk økonomi.

** Fallende oljepriser og et sterkt økende kostnadsnivå som følge av kraftig investeringsvekst siden 2010 medførte at oljeselskapene trykket hardt på bremsen. Oljeselskapene innførte restruktureringsprogrammer og kuttet i sine investeringsbudsjetter, noe som igjen har rammet bedriftene som leverer tjenester til oljeselskapene. De fleste prognosemakere venter at dette bidrar til at et varslet fall i oljeinvesteringene – den viktigste vekstimpulsen for norsk økonomi etter finanskrisen – blir enda kraftigere og mer langvarig.

Les også

Årstale i kveld: Derfor trosser politikerne sentralbanksjefens råd

** På toppen av dette falt oljeprisen kraftig i høsten 2014. Den lave oljeprisen har vedvart. Når sentralbanksjefen entrer talerstolen torsdag, gjør han det med en oljepris som står midt på 30-tallet. Til sammenligning var oljeprisen på over 110 dollar fatet i juni 2014.

Les også

Laveste rente noensinne når en sentralbanksjef holder årstalen: – Et kjempeeksperiment som vi ikke vet hvor ender

– Oljeprisen falt samtidig som aktiviteten på norsk sokkel var over toppen. Isolert sett var det et uheldig sammentreff, og det er utfordringen for norsk økonomi, sier Olsen, og forklarer:

– På den ene siden må oljesektoren tilpasse seg kostnadene og klart lavere oljepriser. Lykkes de med dette vil olje og gassektoren være en bærebjelke for norsk økonomi lenge. Men fordi investeringene er over toppen må vi se en omstilling i det øvrige næringslivet. Vi må bli konkurransedyktige på et bredere sett av varer og tjenester. Andre næringer må vokse frem.

Les også

Slik har norsk økonomi utviklet seg under Øystein Olsen

Sentralbanksjefen mener utgangspunktet er godt for å lykkes med endringen norsk økonomi må igjennom. Han er klar på at det er næringslivet selv som må stå for omstillingen, men at rammene er gode.

Han viser til at både finanspolitikken og pengepolitikken kan bidra om vinteren blir ekstra kald.

Nullstreken

Olsen og Norges Bank har kuttet styringsrenten tre ganger siden desember 2014 for å dempe konsekvensene av oljebremsen på norsk økonomi.

Styringsrenten er nå på 0,75 prosent, og Norges Bank har signalisert utsikter for ytterligere kutt i renten. Dersom Norges Bank tar tre normale kutt i styringsrenten, så er den null.

Det skjer på samme tid som mange av landene rundt oss har renten i negativt leie.

Land som eurosonen, Danmark og Sverige har minusrenter. I tillegg er det i flere land iverksatt storstilte kjøpsprogram av verdipapirer for å få de økonomiske hjulene i gang igjen.

– Du sier i talen at det er handlingsrom i pengepolitikken. Er dette større enn det kan se ut som?

– Hehe, er det et lurespørsmål i forhold til nullstreken? Helt konkret har vi handlingsrom i rentesettingen. Vår styringsrente er ikke på null, og vi har derfor ikke de utfordringene mange andre sentralbanker har, som opplever at både renten og inflasjonen er null. Vi kan sette renten ned og vi har en inflasjon som er klart på plussiden. Vi er i en helt annen situasjon, sier Olsen, men legger til.

– Så skal jeg være varsom med å svare presist om nullstreken. Vi har nærmet oss nullstreken, men enn så lenge er vi et godt stykke unna. Det er renten som er vårt virkemiddel i pengepolitikken, og Hovedstyret har ikke vurdert ukonvensjonelle virkemidler eller negative renter. Så det er ståa akkurat nå.

Likevel tror mange prognosemakere at styringsrenten i Norge kan bli null eller til og med negativ på sikt.

– Er det formålstjenlig å se på landene rundt oss for å forstå hva som kan gjøres her hjemme?

– Ja, det er alltid formålstjenlig å studere verden rundt oss, studere hva som skjer i andre sentralbanker. Det kan du være helt trygg på at vi gjør. Vi er kjent med fenomenet som kalles negative renter, hvordan det håndteres og i noen grad hvordan det virker – selv om dette er vanskelig å anslå virkningen av dette i realøkonomien.

– Vi er fullt kjent med denne problemstillingen, og godt forberedt på alle eventualiteter. Men vi er ikke der ennå, sier han.

Les også

Slik har norsk økonomi utviklet seg under Øystein Olsen

Les også

– Et kjempeeksperiment som vi ikke vet hvor ender

Les også

Møt menneskene bak «årets viktigste tale»

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Årstalen 2016
  2. Øystein Olsen
  3. Norges Bank

Flere artikler

  1. Etterlignet populært motto: Trump får «Game of Thrones»-kritikk

  2. Negative renter – den nye normalen?

  3. Dette mener ekspertene om talen: – Første steg for å varsle nye tider i Norges Bank

  4. Olsen mener oljepengene ikke er nok til å redde økonomien

  5. Så viktig er finansene i «Game of Thrones»