- IMF vil øke utlånsreservene med 1.000 milliarder

Det internasjonale pengefondet vil øke sin krigskasse kraftig, ifølge en kilde i G20. - Finansmarkedene vil se pengene på bordet først, sier eksperter.

KRIGSKASSE: Christine Lagarde ber om hjelp til øke Det internasjonale pengefondets krigskasse.

PAUL J. RICHARDS
  • Ole Martin Skaug
  • Sverre Rørvik Nilsen
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:,

Det internasjonale pengefondet (IMF) har foreslått å øke sine lånereserver med 1.000 milliarder dollar, tilsvarende 6.000 milliarder kroner. Det opplyste en ikke-navngitt kilde i G20-systemet til nyhetsbyrået Bloomberg.

Ryktene har florert den siste timen, og beløpet som IMF vil hente inn strekker seg mellom 500 -1.000 milliarder dollar.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal IMF ha estimert at de vil trenge 600 milliarder dollar for å styrke sine reserver .Det skal være en kilde i selve IMF-styret som opplyser dette til nyhetsbyrået.

Formålet skal være å beskytte den globale økonomien mot en ytterligere forverring av eurokrisen, ifølge Bloomberg-kilden.

Dersom IMF lykkes med sine planer, vil fondets størrelse mer enn tredobles. I dag har IMF 385 milliarder dollar til sin disposisjon. Går forslaget gjennom vil IMFs «krigskasse» være på 1.385 milliarder dollar.

Oslo Børs steg

Nyheten løftet umiddelbart futuresindeksen i USA. I Oslo hoppet Hovedindeksen med to poeng på meldingen.

Men eksperter E24 har snakket med mener markedene vil se pengene på bordet før de skal ta meldingen på alvor.

Må se det først

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank sier til E24 at en styrking av IMF vil være svært positivt, ikke minst for Tyskland.

- Men jeg tror finansmarkedene vil se pengene på bordet før de helt tror på dette. Det som har kjennetegnet det siste året er nettopp lovnader og planer som ikke har materialisert seg, sier Jullum.

Han tror et mer slagkraftig IMF vil gi en enorm lettelse i Europa generelt, og ikke minst i Tyskland spesielt.

- Dersom andre land som går med overskudd nå sier seg villige til å hjelpe til med å spenne et sikkerhetsnett i Europa, vil det være veldig bra, sier Jullum.

- Er ikke sikkert Lagarde får pengene

Heller ikke Jan Ludvig Andreassen i Terra er sikker på at IMF vil få de pengene Lagarde ønsker.

Europa står overfor en periode med svært lav økonomisk vekst, samtidig som EU-landene har påtatt seg store pensjonsforpliktelser.

- Sett med de andre landenes øyne, de som eventuelt skal ta regningen, vil disse pengene gå med til å betale ut alt for rause pensjonsordninger. Det tror jeg ikke de er villige til å gjøre, sier Andreassen.

Terra-økonomen peker på at IMF egentlig er ment som et verktøy for å hjelpe land med kortsiktige penger i en omstillingsfase.

- Det kan også hevdes fra «brics-landene» at rause overføringer fra IMF til EU vil forsinke de helt nødvendige omstillingene som må gjøres, sier Andreassen.

Kan be Norge om hjelp

Ifølge kilden til Bloomberg ønsker IMF-sjef Christine Lagarde, at avtalen skal landes under G20-møtet 25. -26. februar.

IMF skal ifølge kilden blant annet be Kina, Brasil, Russland, India, Japan og oljenasjoner om å bidra til å øke pengefondet - det kan inkludere Norge.

Norge har allerede tilbudt IMF 55 milliarder kroner i lån.

- Vi gjør dette ikke bare for å bidra til å trygge internasjonal økonomi, men først og fremst for å trygge norsk økonomi, sa statsminister Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i desember.

Finansdepartementet vil ikke kommentere meldingen fra nyhetsbyrået Bloomberg, og viser til forrige uttalelse da den norske regjeringen tilbød IMF 55 milliarder kroner.

USA vil ikke bidra

Tidligere har eurolandene blitt enige om å bidra med 192 milliarder dollar. USA har uttalt at de ikke planlegger å gi IMF nye lån.

LES OGSÅ:

Flere artikler

  1. Aksjerally i Asia

  2. - Nattens avtale løser ikke problemene

  3. – Vil ikke være nok

  4. Annonsørinnhold

  5. - Europa for stort for IMF

  6. Japan åpner for IMF-bidrag