Her er et overraskende skatteparadis: Norge!

Mange nordmenn som har benyttet skatteamnesti-ordningen, har hatt Norge som «skatteparadis».

DEMONSTRERTE MED HUMOR: Disse to utkledde herrene demonstrerte i helgen i London mot skatteparadis i forkant av G8-møtet i Nord-Irland som begynte mandag.

Justin Tallis, AFP/ Åserud, Lise, NTB Scanpix
Publisert:

VG har fått listen til Skattedirektoratet over hvilke skatteparadiser nordmenn har innrømmet å ha skjult penger i. Den toppes soleklart av Sveits, men meget overraskende ligger Norge på tredjeplass.

Gjemt i madrasser

Det dreier seg om nordmenn som har benyttet seg av amnestiordningen - såkalt frivillig retting - som gjør at folk som angrer kan fortelle om skattejukset og slippe 60 prosent tilleggsskatt og rettsforfølgelse.

Skattedirektør Svein Kristensen sier Norges plassering høyt på skatteparadislisten skyldes at penger plassert i Norge, som ikke er beskattet, har kommet på bordet når skattesynderne har innrømmet sine synder.

- Dette kan for eksempel være penger gjemt i bankbokser og madrasser, men også formuesgjenstander som hytter, biler og båter. Det er selvfølgelig viktig å vurdere disse sakene nøye for å sikre oss at ikke frivillig retting blir et instrument for hvitvasking av svarte penger, sier han.

- En annen problemstilling er at det kan være nordmenn, svensker eller andre utlendinger, som handler finansielle instrumenter gjennom utenlandske og norske tilbydere som ikke rapporterer grunnslags-data. Slike formuesposter kan fort bli glemt i forbindelse med selvangivelsen, sier han og legger til:

Rapportering viktig

- Vi må passe oss for at vi ikke ender opp med at Norge i praksis fungerer som et skatteparadis både for nordmenn og utlendinger. Derfor er det en viktig oppgave for oss å få på plass rapportering av slike opplysninger fra bankene.

Her er oversikten over sakene hvor nordmenn har søkt om skatteamnesti, fordelt på de ti mest brukte landene mellom 2009 og 2012 - samlet rundt 650 saker:

Sveits (317), Luxembourg (91), Norge (50), USA (40), Spania (26), England (25), Tyskland (21), Frankrike (21), Guernsey (15), Jersey (19), Isle of man (15).

Oversikten viser at det ikke er de klassiske skatteparadisene med palmesus som dominerer, men land i Europa, hvor norske penger har blitt gjemt bort.