EU oppretter felles banktilsyn

EU-landenes finansministre har vedtatt opprettelsen av et felles banktilsyn for eurosonen.

DEN EUROPEISKE SENTRALBANKEN: Det nye felles banktilsynet for eurolandene vil organisatorisk bli underlagt Den europeiske sentralbanken.
Publisert:

Det melder NTB, og siterer det tyske nyhetsbyrået DPA.

Diskusjonen om et felles banktilsyn for eurosonen har vært sett på som avgjørende for å etablere en bankunion i eurosonen, og ble godkjent av EU-parlamentet i midten av september.

Les også: EUs folkevalgte godkjenner nytt banktilsyn

Etter godkjenningen hos ministerrådet er målet at banktilsynet skal være operativt fra november neste år.

- Dette er en viktig dag, en god dag, sier Jörg Asmussen fra det tyske sosialdemokratiske partiet, og styremedlem i Den europeiske sentralbanken.

- Da kan vi ta riktig fatt på arbeidet, ansette folk og finne lokale. Altså praktiske ting som gjør at vi om ett år kan ta fatt på arbeidet.

130 banker

Det nye banktilsynet skal overvåke de største og mest systemkritiske bankene - og styre etter felles regler for eurosonen.

I skrivende stund er det plukket ut 130 banker og finansinstitusjoner som vil bli underlagt det nye tilsynet.

Det eksisterende European Banking Authority får fortsatt jobben med å samkjøre regler for andre banker i EU.

Tilsynet vil organisatorisk bli lagt under Den europeiske sentralbanken, med hovedsete i Frankfurt.

Også andre EU-land utenfor eurosonen kan knytte seg opp mot bankunionen.

Stoltenberg ville med

Under et møte med EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og EU-president Herman van Rompuy i vår, sa statsminister Jens Stoltenberg at han ønsket norsk deltakelse i bankunionen.

– Det er veldig viktig at vi får bedre tilsyn med bankene på tvers av landegrensene i Europa. Og Norge ønsker å være en del av det europeiske systemet, sa Stoltenberg etter møtet Van Rompuy.

Stoltenberg sa samtidig at norsk deltakelse krever egne tilpasninger.

– Vi må delta på en annen måte enn EU-landene. Det må etableres et samarbeid der vi kan delta i tilsynet, samtidig som norsk suverenitet opprettholdes. Grunnloven beskytter mot at et internasjonalt organ kan gripe direkte inn i norske selskaper, sa han til norske media i februar.

Banker og stater

I etterkant av gjeldskrisen i Europa er et felles regelverk og praksis for styring med de største bankene sett på som et avgjørende virkemiddel for å minske risikoen for nye finansielle kriser.

Gjeldskrisen i Europa er sammensatt, men en del av problemet - spesielt i Spania og Irland - har vært at bankene har tatt så store tap, at selv statene har havnet i økonomiske vanskeligheter for å holde bankene flytende.

Innsyn i tilsynet

Kampen frem mot det nye tilsynet har vært lang, ikke minst fordi det har vært uenighet om de folkevalgtes innsyn i tilsynet.

Deler av EU-parlamentet har slåss for en større grad av overvåking av banktilsynet enn det planene først la opp til.

Planene om et felles banktilsyn strekker seg flere år tilbake i tid, og i fjor høst sa EU-presidenten Herman van Rompuy at han ville ha det på plass før årsskiftet.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har derimot ikke hatt like stort hastverk.

I oktober i fjor advarte Merkel, sammen med den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt, mot lastverk.

- EU må ikke ha hastverk, kvalitet må gå foran hurtighet, sa hun da saken skulle behandles på toppmøtet i oktober i fjor.

Les også: Merkel: – EU må ikke ha hastverk med bankunion

Publisert:
Gå til e24.no