Siv Jensen vil vurdere flere forbrukslån-grep

Finansminister Siv Jensen (Frp) lover å vurdere alle forslag om å stramme inn på bankenes forbrukslånspraksis.

NYE GREP: Finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringen gjennomgår boliglånsforskriften, har sendt forslag om gjeldsregister på høring og vurderer endringer av reguleringen av forbrukslån.
Publisert: Publisert:

– Det er viktig for oss å gå igjennom alle sidene ved disse forbrukslånene for å se om vi skal stramme inn mer, om vi skal vurdere påbud eller forbud eller endringer, nettopp for sikre husholdningene bedre, sier Jensen til E24.

Nordmenns forbrukslånsgjeld har mer enn doblet seg de siste syv årene og ligger nå på over 100 milliarder kroner.

Som E24 har vist gjennom flere artikler den siste tiden, tjener kjendiser og næringslivstopper store penger på praksisen.

Regjeringen drøfter for øyeblikket om det er mulig å stramme inn på regelverket for å hindre at flere nordmenn havner i gjeldsfellen.

– Jeg vil vurdere alle forslag som kommer inn, men regjeringen har ikke konkludert med hva vi bør gjøre, sier finansministeren.

Diskusjon

En utredning regjeringen har bestilt fra den danske juristen Tanja Jørgensen konkluderer med at direkte markedsføring av forbrukslån kan forbys, og at det også kan forbys å markedsføre forbrukslån som oppfordrer til «uansvarlig låneopptak».

Andre forslag som regjeringen har fått på bordet går ut på å sette et rentetak eller kreve at bankene betaler en høyere premie for innskuddsgarantien i Bankenes sikringsfond.

– Jeg er veldig glad for at dette skaper mye diskusjon. Og jeg er veldig glad for at mange kommer med forslag til hva man kan gjøre og bør gjøre, sier Jensen.

Les også

Gir forbrukslån med 75 prosent rente

– Det viktigste av alt er å bevisstgjøre deg og meg om hva forbrukslån faktisk er. Det kan være et gode, gitt at man sørger for å betale raskt tilbake, men det kan være en stor hodepine for dem som ikke gjør det, for da vokser gjelden veldig raskt.

Lønnsomheten i forbruksbankene er ekstremt god. Et eksempel på det er Bank Norwegian som på få år blitt mer verdt enn flyselskapet Norwegian.

Utfordring

Hos flere av forbruksbankene kan man ta opp flere hundre tusen kroner i lån uten at det stilles krav om sikkerhet eller informasjon om hva pengene skal brukes til.

Enkelte aktører i bransjen markedsfører også at pengene kan brukes til egenkapital.

– Nå er det ingen ting som tyder på at det er et stort problem, men det er klart at det er en utfordring for en familie eller enkeltperson hvis man skal finansiere boliglånet sitt ved hjelp av forbrukslån, sier Jensen.

Les også

Bank2: Forbruksbanker betaler opp til 800 kroner per klikk

– Kundene har en opplysningsplikt overfor banken. Det er ikke nødvendigvis de samme bankene som gir forbrukslån som også gir boliglån. Forbrukslånet kan du få fra en annen aktør og ta med deg til banken som en del av egenkapitalen. Men det er en omgåelse av egenkapitalkravet som ikke er akseptabel. Gjeldsregisteret som nå er ute på høring vil gjøre det enklere å avdekke om kundene har forbrukslån.

Hun lover å se på utviklingen med stadig flere aktører lever av å hente inn tilbud på forbrukslån på vegne av kunder.

– Det er i hvert fall slik at dette er noe av det vi ser på når vi vurderer dette.

Les også

Reklamerer for forbrukslån til egenkapital

Les også

Blar opp for dine annonseklikk

Publisert: