AKER YARDS-SJEFEN OM SÆVIKS DELINGSFORSLAG: - Vi har vurdert alle muligheter

Aker Yards vikarsjef Svein Sivertsen sier seg enig men opprørsaksjonæren Per Sævik om å skape aksjonærverdier, men sier alle strategiske grep er vurdert.

Publisert: Publisert:

Konstituert konsernsjef og styreleder Svein Sivertsen i Aker Yards

OSE

AKY

kommenterer i et intervju med E24 for første gang den opprørske storaksjonæren Per Sæviks ønske om å dele konsernet i fire.

Sævik forsøkte tidligere i år å komme inn i styret etter å ha kjøpt seg opp til en eierandel på drøyt 10 prosent i verftgiganten.

Så langt har Aker Yards aller største aksjonær, koreanske STX, vendt tommelen ned for Sæviks delingsplan.

Les også: Nekter å splitte Aker Yards

Heller ikke Siversten uttaler seg som om han var den aller største tilhengeren av Sæviks forslag.

- Hvordan stiller du deg til Sæviks plan om en deling av konsernet?

- De har hatt en ide om å skape aksjonærverdier. Det er vi enig i, men spørsmålet er hvordan. Hvis vi skal gjøre strategiske grep så må det bety at vi skape store aksjonærverdier. Styret har så langt ikke kommet opp med noen andre grep enn salget av handelsskipsvirksomheten til russiske FLC, sier Sivertsen til E24.

- Har dere vurdert en deling?

- Vi har gjort slike vurderinger og har så langt konkludert med at FLC-salget er det beste.

- Så dagens struktur på Aker Yards ligger fast?

- Inntil vi har noe bedre, så er vi der vi er i dag.

Gevinst og muligheter

Salget av det alt vesentlige av handelsskipsvirksomheten til russiske FLC vil gi en regnskapsmessig gevinst på 1,2 milliarder kroner, hvis salget blir gjennomført som planlagt i løpet av 2. kvartal. Aker Yards vil beholde en eierandel på 30 prosent i de solgte virksomhetene.

- Salget er veldig godt. Det gir en god pris "up front" og gir konsernet store langsiktige muligheter videre, sier Sivertsen.

Han understreker at det aller viktigste, uansett mulige strategiske grep, vil være å få til en god underliggende inntjening i virksomhetene.

I så måte mener han Aker Yards resultat for 1. kvartal er et riktig steg i riktig retning etter et nær katastrofalt 2007 hvor store problemer ved konsernets finske fergeverft og i Florø ga store tap og underskudd for Aker Yards.

Les også: Aker Yards skuffer - men stiger

Siversten sier de nå har kontroll på de problematiske fergeprosjektene i Finland som sluttføres i løpet av året. Også Florø har Sivertsen fått kontroll på.

Ordrefall

Kvartalsregnkskapet viser imidlertid en begrenset ordreinngang på 870 millioner kroner, noe som fører til at ordrereserven falt til 61,6 milliarder. Etter utløpet er det ikke inngått nye kontrakter av betydning, men det er inngått en intensjonsavtale om bygging et fjerde cruiseskip i den gigantiske Freedom-klassen til flere milliarder kroner for Royal Caribbean Cruises.

Sivertsen mener ordreinngangen vil komme tilbake, men varsler at veksten innen offshoresegmentet nå flater ut.

- Vi tror det blir et roligere marked. Det er likevel mye å gjøre i offshoremarkedet og det må bygges mange nye store og avanserte offshoreskip. Dette er et segment hvor vi er sterke og har en markedsandel på rundt 50 prosent, sier Sivertsen.

Han minner om at Aker Yards ordrereserve ligger på et historisk høyt nivå, selv om reserven har falt noe.

- Det er ikke ofte vi har hatt en ordrereserve for tre år, bemerker han.

Lang leveringstid

Det at leveringstiden er lang for eventuelle nye skip som skal bygges har, ifølge Sivertsen, bidratt til at ordreinngangen i det siste kvartalet har vært lav.

- Er det dere som ikke vil ta nye kontrakter, eller er det kundene som ikke vil gi dere kontrakter?

- Det er tilfeller hvor vi har blitt enige om å utsette det.

- Er dere blitt mer forsiktige med å inngå nye kontrakter etter problemene i Finland i fjor?

- Ja det er vi. Den situasjonen vi hadde i fjor kan vi ikke få igjen.

Vikarsjef

Sivertsen ble konstituert som konsernsjef etter at Yrjo Julin måtte gå fra toppstillingen etter de katastrofale 4. kvartalstallene som ble lagt frem i begynnelsen av mars. Hans sluttpakke på 12 millioner kroner er forøvrig belastet i 1. kvartalsregnskapene.

Ifølge Sivertsen er arbeidet med å finne en ny konsernsjef godt i gang. Han er selv ikke kandidat for jobben.

- Ønsker du å fortsette som styreleder i Aker Yards?

- Det overlater jeg til valgkomiteen.

Valgkomiteen i Aker Yards har starter arbeidet med å lage et forslag til nytt styre i selskapet. Aker Yards har ordinær generalforsamling 21. mai.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om