Ukraina-krigen

Råfisklaget: Nekt av russiske fiskebåter ikke dramatisk

En nekt av russiske fiskebåter i norske havner vil merkes, men ikke innebære noen stor krise, mener Norges Råfisklag.

Russiske trålere ved havnen i Kirkenes en vinterdag i 2019.
  • NTB-Peter Tálos
Publisert: Publisert:

Administrerende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag sier til NTB at lite av fisken som landes av russiske fiskebåter, blir foredlet i Norge. Det meste blir sendt rett til kontinentet uten bearbeiding.

Slik sett vil en utvidelse av sanksjonene mot Russland til å omfatte nekte russiske skip å legge til i norske havner, bli begrenset.

– Det vil merkes tydelig, meg jeg vil ikke si det vil være dramatisk, sier Haugland.

Ny sanksjonspakke

EU-kommisjonen la tirsdag fram den femte sanksjonspakken rettet mot Russland. I den inngår et forslag om å innføre forbud mot russiske skip i EU-havner. Særlig i Nord-Norge legger mange russiske fiskebåter til for å lande sine fangster, bunkre og laste forsyninger. For dem som driver service opp mot de russiske skipene, vil sanksjoner kunne bli mer merkbart.

Mange har uttrykt uro for konsekvensene, men i det største fiskesalgslaget er man ikke like urolige, og Haugland sier det er viktig å delta i markeringen mot den russiske krigføringen i Ukraina.

– Det vi derimot er opptatt av, er at samarbeidet med Russland om å sikre en trygg forvaltning av fiskeressursene ikke må gå tapt, sier fiskelagslederen.

Spesifikt ønske fra Zelenskyj

Stengte havner var et av tiltakene Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba om da han talte til Stortinget forrige uke.

Etter talen gjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) det klart at dette ikke var aktuelt, og han viste til at Norge og Russland har et omfattende fiskerisamarbeid. Høyre-leder Erna Solberg mente heller ikke det var en god idé.

– Norge står sammen med EU og andre land for å sikre at sanksjonene treffer sterkt og effektivt, og vi vil gjennomføre også denne sanksjonspakken. Nå vil vi gå gjennom forslagene fra kommisjonen og vurdere om det er behov for tilpasninger når pakken skal innarbeides i norsk rett, uttalte fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) til NTB onsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ukraina-krigen
  2. Fisk
  3. EU
  4. Russland

Flere artikler

  1. Regjeringen vurderer å stenge havnene for Russland

  2. Verftsdirektør SMS-tryglet næringsministeren om å holde havnene åpne for russere

  3. Oligark-eid skip kom fra Russland: – Norge vurderer også å stenge havnene

  4. Nye EU-sanksjoner rettes mot russiske banker

  5. Russiske trålere har levert fisk for 600 mill. til Norge siden krigen i Ukraina startet: – Vesentlig økt russisk omsetning