Solberg: – Jeg håper Kjell Ingolf rydder opp med skatteetaten

STATSMINISTERBOLIGEN (VG) Statsminister Erna Solberg har forståelse og respekt for Kjell Ingolf Ropstads valg om å trekke seg som statsråd og partileder.

Publisert:

Det sier Solberg når hun møter pressen etter at Ropstad lørdag trakk seg både som leder for Kristelig Folkeparti og som barne- og familieminister.

– Kjell Ingolf Ropstad ringte meg sent i går kveld og informerte meg om at han skulle trekke seg som KrF-leder og han ba også om å få lov til å gå av som statsråd. Jeg har respekt og forståelse for hans vurdering i den situasjonen han og KrF står i. Jeg har lyst til å benytte anledningen også til å takke Kjell Ingolf for godt og nært samarbeid over flere år, sier Solberg.

Samtidig sier statsministeren at politikere må være varsomme og følge intensjonene i ulike ordninger.

– I denne saken har SMK orientert Ropstad om hvordan vi oppfatter regelverket. Men vi har også hele tiden bedt statsråden ta kontakt med skatteetaten om sin konkrete sak, sier Solberg.

– La meg være oppriktig: Jeg synes dette er en utrolig trist sak. Jeg håper Kjell Ingolf rydder opp sammen med skatteetaten, og at han kan bidra med sitt store engasjement på Stortinget de neste fire årene, legger hun til.

Bollestad tar over

Årsaken til avgangen er Aftenpostens avsløring av at Ropstad i flere år har fått gratis bolig i Oslo fordi han hevdet at han egentlig bodde på gutterommet hjemmet hos foreldrene i Moisund i Agder. Ropstad har hatt gratis pendlerbolig fra 2010 til 2020, og fredag avslørte avisen at han kun skattet av statsrådsboligen i 2019.

– Jeg er fortsatt motivert for KrF, men det rette for partiet nå, og for meg, er at noen andre tar over stafettpinnen som partileder. Derfor meddelte jeg partiledelsen i går kveld at jeg ønsker å gå av som partileder, sa Ropstad lørdag ettermiddag.

Formelt vil Ropstad gå av som statsråd i et ekstraordinært statsråd på mandag. Olaug Bollestad vil ta over som barne- og familieminister, samtidig som hun fortsetter som statsråd for Landbruks- og matdepartementet.

Bollestad har også varslet at hun er klar til å lede Kristelig Folkeparti frem til en ny leder er valgt.

På spørsmål om det har vært noen misforståelser mellom Statsministerens kontor (SMK) og skatteetaten svarer Solberg at SMK har vært opptatt av å gi riktig informasjon.

– Det er arbeidsgiverne som skal rapportere til skattemyndighetene, og det samme skal den som mottar goder SMKs oppfatning av regelverket var at det ikke var klart og forståelig på dette området, men har nå fått beskjed om at det hele tiden har vært et krav om at man må ha boligutgifter på hjemstedet for å få fritak, sier Solberg.

Ga feil opplysninger til SMK

– Du sier det er opp til hver enkelt å oppfatte intensjonen i regelverket, frykter du at det er flere som har funnet smutthull?

– Jeg mener at det ikke er noe grunnlag til å kaste mistanke på noen som helst andre om at det er utfordringer knyttet til dette, men vi skal ha et system som gjør at du kan være stortingsrepresentant eller regjeringsmedlem og komme fra andre steder i landet uten at det er en merkostnad. Vi skal være et representativt demokrati. Men samtidig, når vi har ordninger som skal bidra til det så er det viktig at man bruker det på en måte som er i tråd med intensjonen.

Statsministeren bekrefter at Ropstad ga feil opplysninger til SMK som rapportert disse videre til Skatteetaten.

– Det er et skjema som alle stortingsrepresentanter og statsråder undertegner på, det er det som er basis på innrapporteringen. Derfor var det innrapportert av at han hadde utgifter hjemme, for det var det han hadde innrapportert til SMK, sier Solberg.

Ropstad opplyste først at han skulle dekke faste utgifter på foreldrenes eiendom, men lot det være ettersom SMK i fjor tolket et svar fra Skatteetaten dit hen at det ikke var nødvendig likevel.

Først torsdag denne uken Ropstad rettet opp denne feilen: Da sendte han inn et nytt skjema til SMK. Der erklærer han at han likevel ikke betaler for seg til foreldrene hjemme i Agder.

Støtter avgangen

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug er blant dem som har uttalt at det er bra at KrF-politikeren trekker seg.

– Det som har kommet frem de siste dagene er alvorlige forhold, og jeg forstår godt at han nå velger å trekke seg. Dette er en tøff tid for både Ropstad og hans familie. Nå jeg håper jeg han får ro til å gjøre opp for seg og komme seg videre, sier Listhaug til VG.

Leder for Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Edel-Marie Haukland, sier også at hun tror det var riktig at Ropstad gikk av.

– Det er ganske åpenbart. Dette viser at han har en omsorg for laget i KrF, forklarer Haukeland til VG.

Publisert: