Stortinget tar selvkritikk etter Mørland-sak

Stortingets direktør, Marianne Andreassen, sier at Ap-politiker Tellef Inge Mørland ikke skulle vært tildelt stortingsbolig, men avviser at representanten har brutt regelverket.

REPRESENTANT: Tellef Inge Mørland fra Arbeiderpartiet eide en bolig i Oslo og fikk gratis bolig fra Stortinget samtidig.
Publisert:

VG kunne tirsdag fortelle at Aps Tellef Inge Mørland fikk gratis pendlerbolig samtidig som eide en egen leilighet i Oslo.

Han sa at hans egen bolig var for liten til å bo i over tid.

Nå bekrefter Stortingets direktør, Marianne Andreassen, at han ikke skulle fått boligen ut ifra regelverk og praksis, men hun tar samtidig selvkritikk på vegne av administrasjonen.

– Ut fra de nye opplysningene i saken fra hans side, må også administrasjonen ta sin del av ansvaret for at tildeling av pendlerbolig ble gitt, selv om det ut fra regelverk og praksis ikke skulle vært tildelt pendlerbolig så lenge han disponerte en bolig i Oslo, skriver Andreassen i en pressemelding.

Ikke brutt regelverk

Mørland opplyste ikke om at han eide en bolig i Oslo da han søkte om gratis pendlerbolig fra Stortinget. Det mener Stortingets administrasjon at han burde gjort.

Stortingets direktør sier likevel at Mørland ikke har brutt regelverket.

Andreassen skriver at han ikke har unndratt opplysninger som det eksplisitt er bedt om. Stortinget tar selvkritikk på at de ikke etterspurte mer informasjon selv.

– Administrasjonen ser at vi i søknadsprosessen i større grad bør etterspørre mer detaljert informasjon om behovet for pendlerbolig, og vi har merket oss Mørlands ønske om at vi burde vært tydeligere og mer detaljert. Det er et læringspunkt, skriver Andreassen.

STORTINGSDIREKTØR: Marianne Andreassen tar selvkritikk. Hun sier at de burde etterspurt mer informasjon selv da Mørland søkte.

Hun sier at behovet for pendlerbolig må dokumenteres og understreker at Mørland ikke skulle vært tildelt pendlerbolig etter gjeldende praksis og regelverk.

Mørland hadde to leiligheter da han ble innvalgt i 2017, en i Arendal og en i Oslo.

Til VG sa Mørland i går at Oslo-leiligheten på 38 kvadratmeter var litt for «snau» til å bo i over flere år. Han foretrakk å bo i stortingsleiligheten på cirka 65 kvadratmeter.

Andreassen sier at Mørland opplyste at han reelt sett var bosatt i Arendal.

– Vi ser at Mørland i dialogen med oss nå har klargjort at han reelt sett var bosatt i Arendal, ikke i Oslo, selv om han på søknadstidspunktet disponerte bolig i Oslo, legger hun til.

REPRESENTANT: Tellef Inge Mørland.

– Kan også lære

Andreassen sier at det er ikke aktuelt å foreta seg mer i saken per nå.

Mørland sier at han er takknemlig for at Stortinget sier at han ikke har brutt reglene.

– Jeg er takknemlig for at Stortingets direktør har fulgt opp denne saken raskt, og at inntrykket som er skapt i mediene om brudd på regelverket blir justert, sier han i pressemeldingen.

– Jeg kan også lære av denne saken. Det er imidlertid viktig for meg at jeg ikke har gitt uriktige opplysninger, og at jeg har gitt de opplysningene jeg har blitt bedt om.

Les også

Hadde leilighet i Oslo – fikk pendlerbolig fra Stortinget

Publisert: