Får «kalkulator»-refs: – En langfinger til folk flest

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har regnet på det, og lover at vanlige familier får mer å rutte med i år. Det tror ikke SV og Rødt noe på.

LENGE SIDEN SISTE KAFFESLABBERAS?: Trygve Slagsvold Vedum drikker kaffe før regjeringsforhandlingene i Hurdalen i høst. Sp-lederen har snakket varmt om sin «kaffekoppstrategi» (diskutere politikk med folk over en kopp kaffe), men får nå refs for å ha sittet så lenge i finansministerstolen og ha glemt hvordan vanlige familier egentlig har det.
 • Line Fausko
 • Ingri Bergo
 • Thea Rosef
Publisert:

Tidligere denne uken kom finansminister Trygve Slagsvold Vedum med en gladnyhet:

Til tross for galopperende priser vil vanlige familier se en reallønnsvekst i år, lovet Senterpartilederen, med utgangspunkt i Finansdepartementets reallønns-kalkulator.

– Selv i denne turbulente tida, med økt rente, dyrere strøm, dyrere drivstoff og dyrere mat, så vil man sitte igjen med penger som man kan dekke andre kostnader med, sa Vedum til NTB onsdag.

VG møtte tidligere denne uken tre familiefedre på Raufoss. Alle med inntekt på rundt en halv million, som må gjøre endringer i hverdagen for å få det til å gå rundt.

– Jeg ser på kiloprisen, hele tiden tenker jeg penger. Vi må bare se på muligheten for å spare en slant her og der, sa Emil Nordsetmoen (30).

– Kan skape sosial uro

Regjeringens støtteparti SV bekymrer seg for at Vedum ikke tar innover seg situasjonens alvor.

– Det er ikke lenger nok å si at folk skal få seg jobb, vi får den samme utviklingen vi ser i andre land, sier finanspolitisk talskvinne Kari Elisabeth Kaski til VG på telefon.

Hun viser til at finansministeren i spørretimen i Stortinget onsdag argumenterte for at det aller viktigste enkeltgrepet for å løfte dem med svakest inntekt, er å få dem ut i jobb.

Omtrent 70.000 flere kan komme i jobb i Norge i år, ifølge Vedum.

BER OM MER: SVs finanspolitiske talskvinne Kari Elisabeth Kaski etterlyser strukturelle grep for å få bukt med blant annet strømprisstigningen.

– Folk som er i fast og fullt arbeid får det likevel trangt og det må tas veldig på alvor. På sikt kan det skape stor sosial uro, sier Kaski.

SV-politikeren mener det blir feil å bruke snitt-tall, slik Vedums kalkulator gjør.

– Mange merker det veldig inn i husholdningsøkonomien mens de med god råd og formue har spart mye penger. Den forskjellen uroer meg, sier Kaski.

Kalkulatoren til Sp-lederen har fått skyts også fra Frp-leder Sylvi Listhaug, som hevdet det nå var «vanlige folks tur til å bli flådd».

Er du en av dem med normal inntekt som strever med økte utgifter på strøm, bensin og boliglån? Da vil vi gjerne høre fra deg. Ta kontakt med oss her.

Rødt: – En langfinger til folket

Også Rødts finanspolitiske talskvinne Marie Sneve Martinussen sier hun blir provosert.

– Vedums magiske kalkulator er en langfinger til folk flest. At denne familien med god råd kommer seg godt ut av krisen er en fattig trøst for alle familier med ordinære inntekter, sier hun.

– Det er et villedende regnestykke når han sier at vanlige folk går i pluss. Dette er ikke en vanlig familie.

Familien i Finansdepartementets regnestykke har en samlet årsinntekt på én million etter skatt.

– Det er nesten dobbelt så mye som medianinntekten i Norge, sier Rødt-politikeren.

PÅ TINGET: Rødts finanspolitiske talskvinne Marie Sneve Martinussen mener Vedums kalkulator reflekterer hverken fakta eller hva folk føler på.

Medianinntekten for norske husholdninger i 2020 var 546 700 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Martinussen viser til at en familie med medianinntekt vil gå i minus i finansministerens regnestykke.

– Du skal sitte ganske dypt i stolen på finansministerens kontor hvis du tenker at et sånt regnestykke er et bra svar til alle de som treffes av priskrisen nå, jeg tror bare at det gjør folk mer forbannet, sier hun.

– Vil få reallønnsvekst

Finansdepartementet ønsker ikke å svare på den konkrete kritikken, men senior kommunikasjonsrådgiver Helene Megaard skriver følgende i en epost til VG:

«I regnestykket til finansministeren dreier det seg om husholdninger med to voksne og to barn. For familier med yngste barn 0-6 år var medianinntekten i 2020 846.400 kroner etter skatt. For par med barn, yngste barn 7-17 år, var medianinntekten i 2020 977.300 kroner etter skatt, ifølge SSB.

Regner vi med en årslønnsvekst i 2021 på 3,5 prosent, vil medianinntekten for den første familien i 2021 vært 876 000 kroner og for familien med skolebarn i overkant av 1 million kroner (1 012 000). Alt etter skatt.

I en familie med to voksne og to barn, som har en samlet inntekt på 1 million kroner, tilsvarer en bruttolønn ca. 750 000 kroner hver. Det er i øvre del av det regjeringen har omtalt som en vanlig inntekt, og inntekten regjeringen har som øvre grense for hvem som skal få skattelettelser.

De fleste gjennomsnittsfamilier vil få reallønnsvekst i år, selv om de har lavere inntekt enn 1 million kroner.»

Les også

Norske strømpriser stiger etter russisk gasskutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Trygve Slagsvold Vedum
 2. Politikk
 3. Kari Elisabeth Kaski
 4. Finansdepartementet
 5. Rødt
 6. Norge
 7. Familie

Flere artikler

 1. Rødt ut mot Vedums regnestykke: – Rørende naivt å tro at alle får den lønnsøkningen

 2. Vedum om regnestykket: – Det levde sitt eget liv

 3. Betalt innhold

  Smellen for familien i Vedums eksempel blir større og større

 4. Regjeringen advarer seg selv mot høy pengebruk: – Vi skal ned

 5. Høyre etter rentehoppet: Ber Støre og Vedum bruke mindre oljepenger