TROSSER FINANSKRISEN - NULL RENTE: Sharia-banker gode for 500 mrd. dollar

Bank- og forsikringstjenester som tilfredsstiller islamsk lov er big business. En av Midtøstens største banker vil nå åpne sharia-bank i Sveits.

  • Magnus A. Koren
Publisert:

Islamsk lov forbyr alle former for renter. Likevel er etterspørselen etter islamske finanstjenester i sterk vekst.

Sharia-bankbransjens samlede verdi har vokst med 20 prosent siden ifjor sommer, og anslås nå av kredittanalyseselskapet Moody's til 500 milliarder dollar.

National Bank of Kuwait, som regnet i verdibeholdning er den arabiske verdens tredje største, planlegger ifølge Financial Times å åpne en islamsk privatbank i Sveits i samarbeid med en ikke navngitt saudisk institusjon.

Vil ha Sharia

Ifølge Institute of Islamic Banking and Insurance i London er formålet med islamske banktjenester å jobbe for et rettferdig samfunn.

Islamske banker benytter seg av religiøse råd bestående av Sharia-rådgivere for å sikre at virksomheten deres er i samsvar med Koranens lover.

I stedet for renter deler islamske banker en del av sitt overskudd med kundene sine.

På samme måte fungerer islamske obligasjoner, såkalte sukuk, slik at man som obligasjonseier er medeier i et finanspool som deler av overskuddet fra investeringene som gjøres.

Den som kjøper obligasjoner av denne typen kan ikke selge den til noen annen pris enn pålydende, og får man ikke solgt den må man vente til forfallsdato for å få igjen beløpet.

Gode utsikter

Pådriverne bak den nye Sharia-banken i Sveits bør har alle muligheter til å tiltrekke seg kunder. De har allerde søkt om konsesjon og har velstående personer fra Gulf-området som målgruppe.

Det er flust av mennesker med store formuer og høy likviditet i dette området. Gulf-landenes økonomier har doblet seg siden 2002 som følge av de senere årenes høye olje- og gasspriser. Oljeprisen har steget fra 30 dollar til dagens nivå på omlag 100 dollar pr fat i samme periode.

Tilbake til forsiden

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Treholt starter sharia-fond

  2. Teologer setter støkk i muslimske utbyggere

  3. Bankaksjer faller kraftig

  4. Egeland bekrefter at bistand går til ISILs selverklærte kalifat

  5. Herleif Håvik: - Dubai må betale i mange år