Solberg på møte mot oljesubsidier

I forkant av klimatoppmøtet i Paris, skal statsminister Erna Solberg (H) på møte i en gruppe som vil fase ut oljesubsidier. Samtidig kritiseres skattesystemet her hjemme for å subsidiere oljeleting.

DELTAR: Statsminister Erna Solberg vil høre argumenter for å slutte med oljesubsidier.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Siden 2010 har Norge vært med i gruppen Friends of Fossil Fuels Subsidy Reform, og det er her Solberg stiller til møte på mandag, skriver Vårt Land.

Gruppen på åtte land oppfordret i april til en utfasing av subsidier til fossilt drivstoff, fordi slike subsidier «er skadelige for miljøet og økonomisk utvikling». I 2013 ble det gitt 550 milliarder dollar i subsidier til fossilt brensel på verdensbasis, fire ganger så mye som den samlede utviklingshjelpen.

Bellona-leder Frederic Hauge synes det er bra at Solberg deltar på møtet.

– Gruppen gjør et viktig arbeid. Fossilsubsidier hindrer omstilling i verden og gjør at stater låser seg til fossile brensler, sier han i en epost. Samtidig er Bellona blant dem som kritiserer den norske staten og mener skatteregimet for oljeselskaper indirekte subsidierer leting etter nye oljeforekomster.

Selskapene betaler 78 prosent i skatt på inntekter, men det betyr også at de får en tilsvarende skattefordel av utgiftene til blant annet oljeleting. Organisasjonen Norsk Olje og Gass sier at så lenge staten får inn mer enn det som går ut med disse reglene, er dette ikke subsidier.

Les også

Jernring rundt klimamøtet i Paris

Les også

Solberg: – Lite rom for fossil energi på lang sikt

Les også

Økte avgifter – mer til klima og bistand

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Fnyser av påstander om oljesubsidiering

  2. Betalt innhold

    Fnyser av påstander om oljesubsidiering

  3. Lan Marie Berg frykter norsk klimasabotasje

  4. Forskernes dom over Glasgow-avtalen: – Forstår at Thunberg er sint

  5. Greta Thunberg og 15 andre barn med brev til Erna Solberg: – Hold oljen og gassen deres i bakken