SAS styrtet på Stockholmsbørsen

De elendige økonomiske resultatene til SAS sendte aksjeverdien ned med over 25 prosent tirsdag. Investorer selger vekk etter råd fra pessimistiske analytikere.

  • Jakob Schultz
Publisert:

Resultatene som ble presentert i Stockholm tirsdag formiddag var de verste fra konsernet noensinne, og langt verre enn det et allerede pessimistisk analytikerkorps hadde ventet seg. Aksjekursen falt umiddelbart etter at handelen åpnet på stockholmsbørsen tirsdag morgen, og kursen gikk rett til bunns. Ved børsstengning var den helt nede i 2,54 kroner – en nedgang på hele 28,05 prosent. I Norge var nedgangen 24,82 prosent.

Det skulle antyde at investorene ikke ser noen snarlig bedring i konsernets økonomi, snarere tvert imot, og at de derfor selger seg ut nå for å begrense framtidige tap. Det er i tråd med rådet fra blant andre analytiker Virginie Vacca i Standard & Poor's. Hun tar kursmålet ned fra 4,2 til 3 svenske kroner per aksje i etterkant av dagens svake resultattall.

– Utrolig

– Jeg har kun ett ord: Utrolig, sier Virginie Vacca til SIX News.

I sin analyse skriver hun at SAS kom "langt under det vi trodde var svært pessimistiske konsensusestimater", ifølge Hegnar.no.

Analytikeren Aleksandr Solovjov i Orion Securities peker på at SAS skuffer markedet på tre punkter: kvartalsresultatet var dårligere enn ventet, selskapet kan bli straffet av EU for pristriksing og ikke minst at selskapet må hente inn ytterligere fem milliarder kroner bare ett år etter at aksjonærene ble med i emisjon til seks milliarder kroner.

– Ett bein i graven

Også Anders Lidman, som driver det svenske konsulentbyrået Aeropol, er likevel pessimistisk på SAS’ vegne og mener selskapet slik vi kjenner det er ødelagt. Emisjonen som ble varslet tirsdag er et tegn på desperasjon, ifølge Lidman, som mener SAS’ eksistens er truet, ifølge DN.no.

Sparetiltakene, samt emisjonen, som SAS varsler kan komme for sent, mener han.

– De burde startet å gjøre noe for lenge siden. Jeg er redd det er for sent å ta disse grepene nå, nå får de svi for å ha ventet for lenge. Det har også tatt veldig lang tid mellom beslutning og effekt i SAS. Flyselskap er som bensin, man kan få tak i det hos Statoil, men også på en hvilken som helst annen bensinstasjon. SAS har utspilt sin rolle, de står nå med ett bein i graven, sier Lidman.

Til forsiden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

  1. - Vil gi dyrereflybilletter

  2. Analytiker venter «giganttap» i SAS: Tror inntektene stupte med 11,8 milliarder

  3. - Oslo Børs er for noen en filial av Bjerke Travbane

  4. Investorer står klare med 350 milliarder

  5. Teknologigigantene løfter Wall Street – Facebook legger frem tall onsdag