Norge fikk et handelsoverskudd på 102,8 milliarder i januar
Lavere gasspriser bidro til at den norske eksporten falt i årets første måned. Det ble også importert langt færre biler enn før nyttår.
Verdien på Norges eksport endte på 175,9 milliarder kroner i januar, som var en nedgang sammenlignet med desember.
Samtidig ble det importert varer for 73,1 milliarder kroner, også det en nedgang fra måneden før.
Det ga et handelsoverskudd i januar på 102,8 milliarder kroner, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er ned 30,9 prosent fra desember, og 3,3 prosent lavere enn i januar i fjor.
– Nedgangen i eksporten skyldes i stor grad prisnedgang for energivarer som naturgass og elektrisk strøm, selv om det i historisk perspektiv fortsatt er høye priser, sier seksjonssjef Therese Vestre i SSB.
Produserer for 700 millioner kroner hver dag: - Enormt viktig for verden og Europa
Mindre fra gass, mer fra olje
Inntektene fra gasseksport utgjør fremdeles en stor andel av Norges eksportinntekter. Eksportverdien av naturgass endte på 76,8 milliarder kroner i januar.
Lavere gasspriser ga samtidig en nedgang på 43 prosent fra desember, og et fall på 15,9 prosent fra januar 2022. I mengde ble det eksportert så vidt litt mindre naturgass enn på samme tid i fjor.
Oljeeksporten trakk i motsatt retning i januar, og det ble eksportert olje for 45,9 milliarder kroner. Oljeprisen økte i kroner sammenlignet med måneden før, primært på grunn av at kronen svekket seg mot dollaren. Mengden olje som ble eksportert økte med 21,6 prosent fra desember.
Fastlandseksporten, som ser bort fra petroleumssektoren og skip, landet på 52,6 milliarder. Det var ned fra desember, men opp 13 prosent fra samme tid i fjor.
Av dette stod fiskeeksporten for 12,2 milliarder kroner. «Dette er den høyeste eksportverdien som er målt i en januar måned i løpende kroner. Rekordhøye priser driver denne utviklingen, spesielt for viktige fiskearter som laks og torsk», skriver SSB.
Importerte færre biler
I januar ble det importert 10.084 personbiler til Norge. Det er det laveste siden juni 2020.
Det henger sammen med avgiftsendringer som trådde i kraft fra 2023, ifølge SSB.
– Det er ikke blitt importert så få personbiler siden nedstengningen i begynnelsen av pandemien. Dette har nok en sammenheng med den høye bilimporten i siste kvartal 2022 før de nye bilavgiftene skulle tre i kraft på nyåret, sier seksjonssjef Therese Vestre.