Spår rekordsvak krone til jul

Vaklende verdensøkonomi gjør at investorer skyr unna norske kroner, noe som kan senke valutaen til rekordsvake 10,20 mot euro, mener DNB Markets. 

FALLER: Stor usikkerhet i verdensøkonomien gjør at DNB Markets tror den norske kronen vil svekke seg.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Selv om norsk økonomi vokser, inflasjonen holder seg rundt målet på to prosent og renten har vært på vei opp, så har norske kroner trosset tyngdekraften og krøpet mot historiske bunnoteringer.

DNB Markets tror vi kan få en historisk bunnotering, med 10,20 kroner mot euro når julen ringes inn.

I anslagene legger de til grunn at det blir hard brexit, eskalering av handelskrigen mellom Kina og USA og fortsatt vekstbrems i de store økonomiene.

De peker her på at markedene skyr kronen når risikoen er høy.

«Det skyldes ikke bare at kronen er en liten, perifer valuta med tidvis begrenset likviditet og høy volatilitet som mange har brent seg på å spekulere i tidligere, men også at utsiktene for oljeprisen svekkes når den globale veksten bremser og at mange av investeringsalternativene i kroner er tett knyttet opp mot oljesektoren», skriver DNB Markets i sine økonomiske utsikter.

«Kronen er derfor svært sensitiv for endringer i risikoviljen, faktisk mer enn de største valutaene og på linje med flere valutaer i fremvoksende økonomier», skriver de videre.

I Nordea Markets mener de at DNB Markets er vel dystre i utsiktene for utviklingen i verdensøkonomien, men at vi likevel kan få rekordsvak krone når 2019 nærmer seg omme.

– Selv om vi har et annet makroperspektiv enn DNB Markets, så er 10,20 kroner per euro et realistisk anslag. Det er ikke langt dit fra dagens 9,95, sier analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Oljebrems

I anslagene til DNB Markets legger de til grunn at Norges Bank ikke vil heve renten i september, slik mange venter. Selv om Nordea Markets ser motsatt vei og venter at Øystein Olsen legger 0,25 prosent på den norske styringsrenten, så tror de det kun vil gi en kortvarig boost.

– Det er andre ting enn Norges Bank og norsk økonomi som har styrt den norske valutaen. Når fjerdekvartal kommer svekker normalt sett kronen seg, og sammen med usikkerheten i verden, så kan du få det som har blitt en selvoppfyllende profeti, sier Bernhardsen.

Selv om norsk eksport nyter godt av en svak kronekurs, er ytterligere svekkelser dårlig nytt for importørbedrifter.

– Det vil trekke i retning av økt inflasjon og høyere renter. Nettoeffekten av svak krone er bra, men vi er ikke bare eksportører i dette landet, sier Bernhardsen.

Les på E24+

Pianisten Knut spiller på valuta: – En helt annen verden

Kan bli enda svakere

Selv om kronen er nær historisk svak mot flere valutaer, så mener DNB Markets at valutaen ikke nødvendigvis er veldig i utakt med forholdene i norsk økonomi.

«Vi har over mange år hatt en lønnsvekst som har overgått det både produktivitetsveksten og lønnsveksten blant våre handelspartnere tilsier. Det har bidratt til en kraftig svekkelse av den kostnadsmessige konkurranseevnen som vi merket lite til så lenge oljeprisen steg».

I DNB Markets tror de at en svak verdensøkonomi vil dempe etterspørselen etter olje, og at oljeprisen kan få en beskjeden oppgang.

«Skulle det internasjonale bildet svekkes mer enn vi legger til grunn eller markedene bli enda mer bekymret, er risikoen helt klart for en enda svakere krone. Skulle man gå mot resesjon i flere land, kan imidlertid kronen få støtte fra det faktum at vi har tørt krutt i både penge- og finanspolitikken til å stå imot en nedgangskonjunktur», skriver meglerhuset.

Her kan du lese mer om

 1. Kronekurs
 2. Euro
 3. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

 2. Tror kronestyrkingen kan ta pause

 3. Kan gi dyrere mat og klær: Kronen svekkes etter nytt fall i oljeprisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Falt mot handelspartnernes valutaer: Svakeste krone på mange tiår

 6. Betalt innhold

  Derfor smelter kronen i sommervarmen