Amerikansk toppøkonom: – USA styrer mot finanskatastrofe

Hvis Donald Trump fjerner reguleringene av USAs banker kan det føre til nye finanskriser, sier amerikanske finanseksperter til E24.

FRYKTER KRISER: Donald Trump har lovet å fjerne loven som ble innført for å styrke bankene etter finanskrisen i 2008, men professorer frykter nye kriser hvis han lykkes. Her holder Robin Radaetz et skilt foran hovedkvarteret til Lehman Brothers i New York 15. september 2008, da selskapet gikk konkurs.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I 2010 innførte USA «Dodd-Frank», en lov som skulle legge bånd på de store bankene.

Men landets nyvalgte president Donald Trump har lovet å avvikle loven, blant annet for å redusere det han ser som unødvendig byråkrati som kan begrense bankenes utlån.

– USA styrer igjen mot finansiell katastrofe, sier professor Simon Johnson til E24.

– Alle andre i verden bør forberede seg på skaden dette vil gjøre, sier han.

Johnson er professor i global økonomi ved Sloan School of Management ved Massachusetts Institute of Technology, og tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet, IMF.

– Mye mer risikabelt

Advarslene støttes av en av arkitektene bak Dodd-Frank-loven, jusprofessor Michael Barr ved University of Michigan.

Som den ansvarlige for regulering av finansinstitusjoner i USAs finansdepartement var han en av dem som utformet lovverket i 2009 og 2010.

FRYKTER KRISE: –USA styrer igjen mot finansiell katastrofe, advarer Simon Johnson, professor i global økonomi ved Sloan School of Management ved MIT, og tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet.

– Jeg mener at det å avvikle Dodd-Frank vil gjøre finanssystemet mye, mye mer risikabelt, og gjøre en ny ødeleggende finanskrise mer sannsynlig, sier Barr til E24.

– Det vil skade forbrukere, investorer, skattebetalere og familier, legger han til.

– Verre enn 2008

Finansreformene i Dodd-Frank og Consumer Protection Act førte til at tradisjonell bankvirksomhet ble skilt ut fra bankenes handelsvirksomhet, og at det ble opprettet et slags forbrukerråd, Consumer Financial Protection Bureau. Les mer om Dodd-Frank her.

Johnson er overbevist om at Trump-regjeringen kommer til å lykkes med å fjerne Dodd-Frank, og sier at det kan få katastrofale følger.

– Trump og kollegene hans vil fjerne hele substansen i Dodd-Frank, på den ene måten eller den andre, innen to år, sier han.

OGSÅ BEKYMRET: Hvis Donald Trump avvikler reguleringene av bankene i Dodd-Frank-loven fra 2010 kan det øke risikoen i banksystemet, sier jusprofessor Michael S. Barr ved University of Michigan, som er tidligere assistant secretary for financial institutions i USAs finansdepartement og en av arkitektene bak loven.

– Å fjerne Dodd-Frank ville føre oss tilbake til situasjonen før 2008, eller enda verre, siden bankene som er «too big to fail» har bare har blitt enda større siden da, sier Johnson.

De største finansinstitusjonene i USA, som JP Morgan og Goldman Sachs, blir ansett som så viktige at staten vil gjøre alt den kan for å unngå at de går overende i en krise. «Too big to fail,» kalles dette med et uttrykk som ble mye brukt etter finanskrisen i USA.

USA har brukt drøyt 245 milliarder dollar (2.106 milliarder kroner) på å redde banker etter krisen, ifølge en opptelling fra Pro Publica.

Staten har likevel fått tilbake det den har brukt på redningsprogrammet Tarp, ifølge en rapport fra Government Accountability Office.

Vokser stadig

Etter presidentvalget har de store bankene i USA fosset frem på børsene, blant annet fordi landets 45. president har lovet å fjerne reguleringer og gjøre dem i stand til å tjene mer penger, samt at han vil bruke mer penger på skattelette og infrastruktur og få fart på amerikansk økonomi.

Den siste måneden er J. P. Morgan opp 15 prosent, Bank of America opp 23 prosent og Citigroup opp 14 prosent. Det kommer etter mange år med kraftig vekst, også etter finanskrisen i 2008.

Les også

IMF advarer mot rekordhøy verdensgjeld

Forretningsbankene i USA hadde verdier for 15.500 milliarder dollar ved slutten av 2015, nær en en tredobling fra årtusenskiftet. Til sammenligning vokste USAs økonomi 75 prosent til drøyt 18.000 milliarder dollar i samme periode.

– Må vokse trygt

Barr sier at det viktige ikke er om bankene blir større, men om man kan sikre at de vokser på en trygg måte, med solide kapitalbuffere og mindre risikable aktiviteter.

– For meg er dette en pågående arbeid, sier Barr.

KORT STOPP: Finanskrisen i 2008 gjorde ikke noe varig innhogg i bankenes verdier, ifølge denne oversikten fra Federal Reserve Bank of St. Louis. Grafen viser de totale eiendeler i USAs forretningsbanker i tusen milliarder dollar.

– Ikke noe utfall er forutbestemt. Om republikanerne lykkes i å avvikle finansreformene, ta livet av forbrukervernmyndighetene og sette skattebetalerne i fare igjen, det avhenger av om offentligheten organiserer seg for å stoppe dem, sier han.

Mange av USAs lokale og regionale banker er bekymret over Dodd-Franks flere tusen sider med regulering og rapporteringskrav, ifølge American Bankers Association. Deres medlemsbanker har lånt ut over 8.000 milliarder dollar, og har to millioner ansatte.

– Det har vært vanskelig å komme over klare forslag om bankvirksomhet fra Trump, skrev ABA etter presidentvalget.

Les også

Mark Carney: – Uærlige bankfolk kan gi ny finanskrise

Politisk splittelse

ABA tror Trump vil prøve å avvikle eller gjøre store endringer i Dodd-Frank og avvikle Consumer Financial Protection Bureau. Organisasjonen tror også at han vil prøve å fjerne muligheten for at staten og skattebetalerne griper inn for å redde systemviktige banker.

Det republikanske partiet kontrollerer begge kamrene i nasjonalforsamlingen etter valget, men det er likevel usikkerhet om hva Trump kan få til i en tilspisset politisk situasjon med færre sentrumsorienterte politikere enn tidligere, ifølge ABA.

– Det at man ikke lyktes med å få en supermajoritet på 60 plasser (av 100) i Senatet, kan føre til en fortsatt låst situasjon, skriver ABA.

Chuck Schumer, demokratenes minoritetsleder i Senatet, påstår at han kan samle 60 stemmer som vil stemme mot en avvikling av Dodd-Frank.

– Vi kommer ikke til å avvikle Dodd-Frank. Det kan de glemme, sa Schumer til NBCs Meet the Press i helgen.

Les også

Her kan de neste valgsjokkene komme

Les også

Verden skylder 1.231.537 milliarder kroner

Les også

Verdens eldste bank dårligst rustet mot krise

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Citigroup
 3. Donald Trump
 4. USA-valg 2016
 5. Republikanerne, USA
 6. Økonomi
 7. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Feds nestsjef advarer Trump mot å endre på bankreformen

 2. Trump i gang med å reversere Obamas finansreform

 3. Trumps finansminister ønsker sterk dollar

 4. Vil unngå finanskrise-domino: Foreslår at Wall Street-banker splittes opp

 5. Skroter bankregler innført etter finanskrisen