Reiten går før nedtur

Eivind Reiten legger frem sitt siste kvartalsresultat som konsernsjef onsdag morgen.

SLUTTER: Eivind Reiten overlater Hydro-roret til Svein Richard Brandtzæg fra 30. mars.
Publisert:

Den økonomiske nedturen kommer til å ramme Hydro

OSE

NHY

hardt, og avtroppende konsernsjef Eivind Reiten har selv omtalt tilstanden som det mest dramatiske han har opplevd.

Spådommene for resultatet for fjerde kvartal ventes ikke bli spesielt mye dårligere enn samme kvartal året før, men ser man på hele 2008 opp mot det kommende året, kommer dramatikken frem.

Mens 2008 gir anslagsvis ga 6,9 milliarder kroner i resultat før skatt ifølge 11 analytikere Reuters har snakket med, forventer de samme tallknuserne at 2009 ikke vil gi mer enn 525 millioner kroner. Det er i så fall i resultatet på cirka 92 prosent.

Resultatet for fjerde kvartal i fjor vil derimot trolig se bra ut siden fallet i aluminiumsprisen for Hydros del først slår inn drøyt tre måneder etter at markedsprisen har falt.

Analytikerne som Reuters har snakket med, regner med at driftsresultatet ender på 1476 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er drøyt 200 millioner kroner mindre enn samme kvartal i 2007.

Hydro-aksjen faller 2,2 prosent til 26,20 kroner på Oslo Børs tirsdag. Analytikerne har i gjennomsnitt et kursmål på 32 kroner på aksjen.

Følg Hydro-aksjen med E24 Børs.

Hydro legger frem kvartalsresultatet onsdag morgen klokken 07.30. Presentasjonen finner sted en time senere. E24 dekker saken.

Nedtur for aluminiumsprisen

Aluminiumsprisen (LME) har falt kraftig i slutten av 2008 og starten av 2009. I gjennomsnitt har Hydro oppnådd en aluminiumspris på 2538 dollar per tonn i 2008. Det er ventet å falle til 1664 i 2009, men enn så lenge tjener Hydro penger.

- 2008 var året da det snudde i aluminiumsmarkedet, men på grunn av at aluminiumsprisen henger etter med tre måneder, hadde selskapet ganske bra priser ut 2008, sier Bergkåsa.

- Det er første kvartal man får den virkelige negative effekten fra fallende priser, og 2009 blir et veldig krevende år for Hydro, spesielt første halvår, sier Bergkåsa.

- Hydro må ha fokus på å kutte kostnader og tilpasse driften for å stå best mulig rustet, sier Bergkåsa.

Hydro har blant annet stengt ned produksjonen på Karmøy og i Neuss i Tyskland. Dette er to fabrikker som har hatt høye kostnader, påpeker Bergkåsa. Kostnadene knyttet til karbon og frakt er også på vei ned, men ikke raskt nok for å oppveie for det kraftige fallet i LME-prisen.

- Kostnadene kommer ned, men saktere enn prisene, sier Bergkåsa.

- Så Hydro kan gå med underskudd i første halvår?

- De kan fort det ja, sier Bergkåsa.

Les også:

Les også:

Tøft i nedstrøm

- Det er mest interessant for fjerde kvartal hvordan det underliggende driftsresultatet utvikler seg, og hva de sier om forventet volumutvikling og marginer fremover. Det er litt usikkerhet knyttet til kostnadsutviklingen, og hvordan volumene i nedstrømsdivisjonen utviklet seg, sier analytiker Eivind Bergkåsa i Arctic Securities til E24.

Nedstrømsvirksomheten, eller aluminiums produkter, rammes spesielt av fallende etterspørsel innen bilindustrien og bygg- og anlegg. Analytikerne regner med at denne divisjonen tapte 5 millioner kroner i fjerde kvartal.

Analytikerne regner med at omsetningen endte på 21 milliarder kroner i fjerde kvartal. Resultat før skatt spås til 1595 millioner kroner.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om