Hedgefond tør ikke lenger gamble på kronekursen: – Redd for at det blir verre på kort sikt

Den siste tidens voldsomme svingninger i kronekursen med stadig nye bunnrekorder, gjør det nærmest umulig å spå utviklingen på kort sikt. Nordkinn Asset Management har nå trukket seg helt ut av veddemål på kronen.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management spår ytterligere kronesvekkelse før det blir kontroll på virusspredningen.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Den norske kronen raser videre til nye bunnrekorder torsdag. Nå må man for første gang ut med over ti kroner for en dollar og 11 for en euro. Det er en svekkelse på rundt fire prosent på bare en dag.

– Det er to gigantiske sjokk som nå påvirker kronen negativt. På kort sikt er jeg redd det er større sannsynlighet for at det blir verre enn at det blir bedre, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen til E24.

Nordkinn Asset Management lever av å kjøpe og selge valutaer og statsobligasjoner ved å blant annet tolke den makroøkonomiske utviklingen.

Han peker både på spredningen av coronaviruset og det kraftige oljeprisfallet.

– I en situasjon med usedvanlig store utslag der kronekursen nesten utelukkende handler på risikosentiment og geopolitikk, så velger vi å ikke ha posisjoner i valuta.

Oljepriskrig

– Kronekursen er for tiden svært sensitiv til utviklingen i aksjemarkedet, samt priskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland. Her er det veldig vanskelig å spå utviklingen på kort sikt, forklarer sjeføkonomen.

Som et eksempel nevner han dagens melding om det avlyste telefonmøtet mellom Opec og Russland, som ga et byks i kronekursen mot euro på hele 15 øre.

Opec og Russland kom i helgen ikke til enighet om oljeproduksjonskutt, som er mer nødvendig enn noensinne i lys av redusert etterspørsel grunnet coronaviruset.

Les på E24+

Russland satser oljefondet i et skyhøyt spill

Saudi-Arabia startet deretter en priskrig på olje som førte til kollaps i oljeprisen i starten av uken.

– Det var et stort sjokk. At partene nå truer med økt produksjon selv om etterspørselen faller, kom overraskende på alle. Nå er vi avhengig av at partene kommer tilbake til forhandlingsbordet og enes om kraftige kutt, sier Wilhelmsen.

Ingen tegn til at det skal snu

Han understreker at det ikke er noen tegn på at kronekursen skal snu sterkere med det første.

– Først var det bråstopp i Kina, så i Europa og deretter USA. De tre største økonomiene i verden blir lammet. Jeg tror vi kommer til å se mange flere smittede og økte drastiske tiltak utover det som nå er gjort.

Wilhelmsen tror ikke kronefallet når bunnen før virus- og oljesjokket viser tydelige tegn på bedring, men at man deretter kan få en styrking.

– Hvis man klarer å stoppe smittespredningen, kan det gi håp om at den økonomiske aktiviteten tar seg opp, med mindre det blir så store konkurser og bankproblemer at vi får en ny finanskrise. Da vil det kunne bli en veldig langvarig krise.

Krisetiltak

I tillegg til regjeringens krisetiltak, er det bred forventning om at Norges Bank vil følge opp med rentekutt på neste ukes rentemøte, om ikke før.

Sentralbankene i både USA og Storbritannia har overrasket med krisekutt den siste tiden.

I Nordkinn tror de at Norges Bank vil vente til neste ukes rentemøte med å gjøre noe, men at de da vil servere et dobbelt kutt. Det betyr i så fall at renten kuttes med et halvt prosentpoeng til 1,00 prosent.

Et så stort kutt har vi ikke sett i Norge siden statsgjeldskrisen i eurosonen i 2011.

– Jeg tror ikke Norges Bank lar seg styre av markedet og gjøre noe før neste uke. Men det er et globalt sjokk og da tror jeg sentralbanken vil føle det mest riktig å kutte like mye som Fed og Bank of England, slik at det får elementer av et slags koordinert tiltak.

Sjeføkonomen påpeker imidlertid Norges situasjon skiller seg fra USA og Storbritannia, fordi vi allerede har hatt en enorm valutaeffekt. Derfor kan det kan hende Norges Bank bare vil kutte med en kvarting og heller signalisere et nytt kutt i juni.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Coronaviruset
 3. Kronekurs
 4. Nordkinn Asset Management
 5. Oljepris
 6. Saudi-Arabia
 7. Opec

Flere artikler

 1. Kronen får juling

 2. Rekordsvak krone løfter verdien: Oljefondet stiger tross kraftig børsfall

 3. Betalt innhold

  Uken da kronen beveget seg 473 øre: Kollaps, brannsalg og krisetiltak

 4. Sterkeste krone mot euro siden juli 2019

 5. Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår