BYGGES FOR LITE? Oslo sentrum preges av store byggeprosjekter – men prisveksten tyder på at det likevel ikke bygges nok.

Paul Kleiven / NTB scanpix
Kommentar

Norge kan tape milliarder på at ikke flere flytter til Oslo

UKESLUTT: Det bygges for lite og for sakte i Oslo. Tilbudet møter ikke etterspørselen. Og prisene går i taket. Det er dyrt for kjøperne – men kanskje enda dyrere for landet. 

Publisert:

Har du hørt om agglomerasjon

Hvis ikke, er det på tide. Det er noe et langt land som Norge bør snakke mer om fremover. 

AGGLOMERASJON HANDLER OM de positive effektene av samlokalisering: At bedrifter, konsumenter og arbeidstagere klumper seg sammen.

I vår tids kunnskapssamfunn er det bra. Det fører til flere ideer, nye arbeidsplasser, enda mer lønnsomme bedrifter og større økonomisk vekst. 

Og det tjener vi som land på. 

MEN DA MÅ det være mulig å flytte til byen. Agglomerasjonseffektene blir størst hvis alle som vil komme til byen, kan gjøre det. 

Slik fungerer for eksempel ikke Oslos boligmarked akkurat nå. Etterspørselen er høyere enn tilbudet, og det presser prisene opp. Med 5,5 prosent vekst i fjor nærmer hovedstaden seg igjen toppen etter den lille boligbobla i 2016. 

Den gang steg Oslo-prisene 23 prosent på ett år. Nå advarer bransjen om at vi kan være på vei mot tosifret vekst igjen – mens andre eksperter avblåser prisgaloppen

MEN UANSETT OM prisene skal opp 4,8 eller 12 prosent: Det er allerede vanskelig for unge å kjøpe seg bolig i Oslo sentrum, som E24 meldte i går. Og det er nå en gang slik at unge voksne vil bo i sentrum.

Dessuten er det mest lønnsomt. En amerikansk studie fra noen år tilbake antyder at de positive effektene av urban agglomerasjon faller kraftig når reisetiden overgår 30 minutter.

MEN GJØR DET noe, da? 

I Norge vil vi at folk skal bo i hele landet. Det er politisk lønnsomt å snakke om sånt. I fjor gikk det over i parodien da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarte mot å bygge mer i Oslo. 

Norge trenger selvsagt sterke regioner og distrikter. Men politikere hverken kan eller bør bestemme hvor folk skal bo. Urbanisering vedtas ikke på Stortinget, det er en global megatrend. 

I 1950 bodde 30 prosent av verdens befolkning i byer. Over 50 prosent i fjor. Om 30 år vil to tredeler av verdens befolkning bo i by, ifølge FN

Færre nye boliger i Oslo snur ikke flyttestrømmen. Det gjør det bare mye dyrere å komme hit. 

Og det kan i verste fall koste Norge mange milliarder kroner. 

EN AMERIKANSK STUDIE publisert for noen år siden antyder nemlig en slik effekt. Ifølge Chang-Tai Hsieh og Enrico Moretti kunne USAs bruttonasjonalprodukt i 2009 vært 3,7 prosent høyere – hvis myndighetene hadde gjort det lettere å bygge i New York, San Francisco og San Jose.

Det er ganske mange milliarder dollar. Eller over 30.000 kroner mer i gjennomsnittlig lønn for alle amerikanere.

URBAN BOLIGPOLITIKK: Erling Røed Larsen vil undersøke den samfunnsøkonomiske effekten av manglende boligbygging i hovedstaden.

Torstein Bøe / NTB scanpix

FINS EN SLIK effekt i Norge?

Hvor mye ville nasjonen Norge tjent på at det ble bygget mange flere boliger i Oslo?

I en fersk episode av Pengepodden stiller samfunnsøkonom og professor Erling Røed Larsen dette spørsmålet. Han er forskningssjef ved Housing Lab, og snakker i podkasten mye om både agglomerasjon og denne amerikanske studien. 

Den har gjort samfunnsøkonomen så nysgjerrig at han vil gjøre lignende estimeringer for Norge: Ville vårt bruttonasjonalprodukt vært større hvis flere kunne flytte til hovedstaden?

La oss si at effekten er på bare 1 prosent. Det tilsvarer 30 milliarder kroner i BNP.

EN KAN LETT se for seg de politiske responsene på en slik studie. Det vil bli populært å angripe en økonom som sitter på et kontor i Oslo og regner seg fram til at det er lønnsomt at flere flytter til hovedstaden. 

Men for en oljedopet norsk økonomi med en usikker fremtid er dette vesentlig kunnskap. 

Etter et tiår hvor nordmenn i realiteten hadde negativ reallønnsvekst

Med en høyreledet regjering som bruker så mye penger at sentralbanksjefens advarsler om dette er så selvsagte at det snart blir kjedelig. 

Og et sosialdemokratisk byråd i hovedstaden som snakker mye om sosial boligpolitikk, men i praksis leverer det motsatte: Trege reguleringsprosesser, rekordhøy prisvekst og et boligmarked som lukker døra for stadig flere. 

SLIK BLIR OSLO for dyrt for mange av dem som vil bo her.

Og det har ikke et Norge i omstilling råd til.