Norsk politikk

Letter på sløret om regjeringens hydrogenstrategi

Olje- og energiminister Tina Bru (H) lover at ammoniakk vil bli omtalt i regjeringens hydrogenstrategi, som er ventet i løpet av kort tid.

Olje- og energiminister Tina Bru (H).

Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Regjeringen har lovet å komme med en hydrogenstrategi tidlig i 2020. Nå letter Bru litt på sløret om hva den vil inneholde.

Som svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Liv Kari Eskeland (H) sier olje- og energiministeren at ammoniakk og hydrogen vil være likestilt som lavutslippsløsninger i den kommende strategien.

– Regjeringen legger til rette for utvikling av gode lavutslippsløsninger gjennom virkemiddelapparatet. Det blir ikke lagt opp til å endre på dette gjennom hydrogenstrategien. Det vil være opp til aktørene og markedet å finne de best egnede teknologiene, skriver Bru i et skriftlig svar.

Eskeland stilte spørsmål ved om regjeringen har tatt hensyn til at ammoniakk som energibærer har blitt nevnt stadig oftere som løsning den siste tiden. Ammoniakk (NH₃) har større tetthet enn hydrogen, og derfor kan det lagres mer energi med ammoniakk i tankene i stedet for hydrogen.

Vil drive skip med ammoniakk

Nylig meldte Eidesvik Offshore, Equinor og flere andre om sine planer om å drive supplyskipet Viking Energy med ammoniakk, et prosjekt som blant annet støttes med 100 millioner kroner fra EU.

Regjeringen vil også legge opp til at hydrogen må bli produsert nærmest uten utslipp for å bli sett på som en klimaløsning. Det vil si at den må lages med elektrolyse, altså ved å skille ut hydrogen fra vann gjennom elektrolyse ved hjelp av fornybar strøm, eller fra naturgass kombinert med fangst og lagring av den CO2-en som oppstår gjennom denne prosessen.

En hydrogenstrategi kan potensielt gi nye muligheter for norske selskaper. Blant disse er det Oslo-noterte selskapet Nel som produserer elektrolysører som kan skille ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm, mens oljekjempen Equinor har nevnt muligheten for å produsere hydrogen fra naturgass kombinert med CO2-lagring i fremtiden.

Kan gi utslippskutt

Bru opplyser at regjeringen fortsatt jobber med hydrogenstrategien, men avslører at det blir lagt opp til at ammoniakk vil bli omtalt som en av flere energibærere som kan bidra til lavutslippssamfunnet. Blant virkemidlene som vil bli nevnt i meldingen er offentlige krav ved innkjøp av tjenester, påpeker energiministeren.

– Det overordnede budskapet i strategien vil være at hydrogen kan bidra til verdiskaping og utslippsreduksjoner i Norge, skriver Bru.

Det pågår flere prosjekter i Norge for å ta i bruk flytende hydrogen og ammoniakk som drivstoff, påpeker energiministeren. Blant annet har finansieringstilbudet Pilot-E, etablert av Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge og Enova, gitt støtte til hydrogenprosjekter.

Blant disse er Yaras prosjekt sammen med Nel for å lage en verdikjede for renere produksjon av gjødsel, som E24 har omtalt tidligere.

Flere aktører har tatt til orde for at Norge skal ta i bruk mer hydrogen. Nylig sa Espen Barth Eide (Ap) og LO-sekretær Are Tomasgard til E24 at de ønsker at Norge skal etablere et statlig hydrogenselskap, som del av en storsatsing på hydrogen.

Norge er ikke alene om å satse på hydrogen. Storbritannia har delt ut midler til flere demoprosjekter i det siste, inkludert 7,5 millioner pund til ITM Power, som skal bygge ut 100 megawatt med elektrolysører drevet på grønn kraft fra danske Ørsteds gigantiske havvindpark Hornsea One, ifølge Greentech Media.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk politikk
 2. Hydrogen
 3. Tina Bru
 4. Liv Kari Eskeland
 5. Innovasjon Norge
 6. Enova
 7. Drivstoff

Flere artikler

 1. Equinor skal produsere hydrogen fra naturgass: – Håper dette kan overbevise Europa

 2. Leder Yaras ferske satsing på ammoniakk: – Et vell av nye muligheter

 3. Betalt innhold

  Er dette Norges energi-framtid?

 4. Skal bli karbonnøytrale i 2050: – Hydrogen kan spille en stor rolle

 5. Yara satser på ammoniakk i Japan: – Banebrytende