Ap om U-sving for handlingsregelen: Ser ikke rart ut

Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg avviste sentralbanksjef Olsens forsøk på å endre handlingsregelen i 2012. Nå har partiet snudd.

HØRTE IKKE PÅ OLSEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.v.) hilser på statsminister Jens Stoltenberg før årstalen i Norges Bank i 2013. I 2012 avviste Stoltenberg Olsens forslag om å redusere oljepengebruken fra 4 til 3 prosent.

Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Geir Molnes
Publisert:

Regjeringen foreslår å endre handlingsregelen for bruk av oljepenger fra dagens fire prosent til tre prosent av avkastningen fra Oljefondet.

Før dette hadde Arbeiderpartiet i dagens VG gått ut og sagt at de ønsker å gjøre nøyaktig det samme. Finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen i Ap hilser regjeringen velkommen etter:

– Det er en helt naturlig konsekvens av det ekspertutvalgene har sagt at vi kan forvente av avkastning for oljefondet fremover. Handlingsregelen har aldri vært en fireprosentsregel, men en regel for forventet avkastning, sier Marthinsen til E24.

Avvist av Stoltenberg

I 2012 avviste daværende statsminister Jens Stoltenberg sentralbanksjef Olsens forslag om å gjøre den samme reduksjonen.

– Her er grafen som viser at det ikke er nødvendig å endre handlingsregelen, sa en engasjert statsminister Jens Stoltenberg i 2012.

Les også

Regjeringen øker oljefondets aksjeandel fra 62,5 til 70 prosent

– Jens Stoltenberg var tydelig avvisende da sentralbanksjefen foreslo samme reduksjon i 2012. Ser ikke det litt rart ut for dere nå?

– Nei, det gjør det ikke. Handlingsregelen handler om at vi ikke skal spise av formuen, men avkastningen i oljefondet. I dag ser de lange rentebanene helt annerledes ut. Det er ikke lenger grunnlag for å tro at fire prosent avkastning er realistisk. Men det var det fortsatt i 2012, sier Marthinsen.

Reagerer på timingen

Les også

Sjeføkonom om tidspunkt for endring av handlingsregelen: – Morsomt

Samtidig stusser hun veldig over timingen for regjeringens utspill, samme dag som sentralbanksjef Øystein Olsens tradisjonsrike årstale.

– Jeg synes regjeringen virker veldig presset når de innkaller til pressekonferanse timer før sentralbanksjefens tale. De strammer til pengebruken på vei ut av regjeringskontorene, etter en oljepengefinansiert fest gjennom hele regjeringsperioden.

Hun presiserer at Arbeiderpartiet støtter motkonjunkturpolitikk, ved å bruke mer penger i perioder det går dårligere med økonomien. Hun mener imidlertid ikke at regjeringen har gjort dette.

– Den økte pengebruken startet før flyktningkrisen, og før oljeprisen begynte å gå ned. Det første de gjorde var øke oljepengebruken, fordi de ikke har evnet å prioritere, sier Marthinsen.

Les også

Regjeringen øker oljefondets aksjeandel fra 62,5 til 70 prosent

Les også

– Morsomt

Les også

Regjeringen endrer handlingsregelen

Her kan du lese mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Jens Stoltenberg
 3. Norges Bank
 4. Politikk
 5. Oljefondet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen endrer handlingsregelen

 2. Støtter lavere oljepengebruk

 3. Olsen om oljepengebruken: – Føler at budskapet nådde frem

 4. Annonsørinnhold

 5. Godt forslag, underlig timing

 6. Tatt på senga av Siv og Ernas grep - måtte skrive om talen