Ordførere med vannkraft-protest

191 ordførere og varaordførere fra Høyre, Frp, KrF, V, Ap, Sp og SV har undertegnet en felles protest mot regjeringens kutt i eiendomsskattinntektene fra vannkraftanleggene.

KOMMUNENE VIL HA HØYERE INNTEKTER: Flere ordførere mener regjeringen må finne en bedre beregningsmåte for å komme frem til hva kraftaktørene bør betale i eiendomskatt. Bildet viser Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen.

Foto: Paul Kleiven NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

En pressemelding fra Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK) sier grunnlaget for protesten er et inntektstap i 2017 på nesten 400 millioner kroner. Regjeringen mener lavere kraftpriser innebærer et fall i markedsverdien av alle vannkraftanleggene i Norge på 54 milliarder kroner fra 2016 til 2017.

– Hvis regjeringen hadde tatt hensyn til det lavere rentenivået ved beregningen av markedsverdien og ikke bare lavere kraftpriser, ville vi hatt samme markedsverdi og eiendomsskatt i 2017 som i 2016, sier Torfinn Opheim, leder i LVK.

Opheim mener redusert eiendomsskatt vil øke statens inntekter med om lag 300 millioner kroner. Sammen krever ordførerne en ny skatteberegning.

– Beregningen av markedsverdien er uriktig, og staten inndrar gjennom dette distriktenes egne verdier, stikk i strid med regjeringspartienes partiprogrammer hvor det heter at kommunene skal beholde en større del av verdiene der de skapes, fortsetter han og viser til den store tverrpolitiske reaksjonen fra et samlet Distrikts-Norge.

Les også

Dramatisk for små kommuner

Les også

Statkraft stanser vannkraftprosjekt i Tyrkia - taper milliarder

Les også

Vattenfall får bygge kraftverk ved Trumps golfbane

Her kan du lese mer om

  1. Fornybar energi

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Ordførere med vannkraft-protest

  2. Strømpris-smell for kraftkommune: – Kan avgjøre om vi blir tvunget til å legge ned en skole

  3. Dramatisk for små kommuner

  4. Annonsørinnhold

  5. Eiendomsskatten doblet siden 2013: – Tallenes tale er trist

  6. Billig strøm kan ramme kraftkommuner: – Er sårbare for prisnivået