Eksperter: Disse hendelsene vil prege kronekursen fremover

Alt fra viktige beslutninger for oljebransjen til det amerikanske presidentvalget kan komme til å prege kronekursen før året er omme.

AV BETYDNING: Både den norske og den amerikanske sentralbankens rentebeslutninger og det kommende Opec-møtet vil påvirke valutamarkedet. Det kan også valget i USA gjøre, dersom Donald Trump vinner.
Publisert:

Etter en periode med lav oljepris, kjølig utvikling i norsk økonomi og medfølgende svekket krone, har den norske valutaen styrket seg.

E24 har spurt noen av de største bankene om hvilke forventninger de har til et utvalg sentrale begivenheter som kan komme til å prege kronekursen i tiden fremover.

Bakgrunn: Oljeprisrally etter meldinger om Opec-avtale

* Produksjonskuttmøtet i Opec

Ettersom vi har en oljedrevet økonomi er Opecs møte om produksjonskutt i slutten av november høyinteressant sett med norske øyne.

I september kom medlemslandene i Organisasjonen for oljeproduserende land (Opec) noe overraskende til enighet om at de vil kutte i oljeproduksjonen.

Målet er å stabilisere oljeprisen, men fremdeles er det mange ubesvarte spørsmål før kuttene kan settes i gang.

– Hva som skjer avhenger av om de klarer å legge frem en plan for hvem som skal kutte hva, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til E24.

Superuken! Alt dette skjer denne uken

– Hvis planen inneholder kutt slik forespeilet markedet, og markedet kjøper gjennomføringen av den, vil det bidra til å holde bildet intakt. Samtidig er det lenge til november, og det kan komme mye informasjon før den tid.

(saken fortsetter under bildet.)

KUTTER? Mohammed bin Saleh al-Sada er Qatars energiminister og fungerende generalsekeretær i Opec. Her er han under en pressekonferanse under Verdens energikongress i Istanbul i oktober i år.

OPEC-møtet er en viktig begivenhet i form av at man da må vise til litt mer håndfaste resultat.

VALUTASTRATEG: Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

Bakgrunn: Seks nøkkelspørsmål Opec-landene må finne svar på

– Det er utrolig vanskelig i si hva dette møtet vil bety, men enigheten om en produksjonskvote var en «game changer». Mye avhenger av hvilket produksjonsnivå Iran får lov til å ha, og hvor fort Libya og Iran kan komme inn. Hvis de to kommer inn kan det gi et nytt løft for oljeprisen, mener sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

* Norges Banks rentebeslutninger

Før året er omme har Norges bank to muligheter til å endre styringsrenten, og i desember publiseres pengepolitikkrapporten for siste kvartal.

Det er ved disse rentemøtene at Norgse Bank justerer rentebanen, sentralbankens forventede utvikling i styringsrenten tre år frem tid.

Det er møte allerede nå på torsdag, men renten beholdes da trolig i ro. I desember er det mer usikkert hva sentralbanken lander ned på.

(saken fortsetter under bildet.)

UENDRET? Økonomene E24 har snakket har ingen tro på at Norges Bank gjør noe med renten med det første. Her presenterer sentalbanksjef Øystein Olsen rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo i sommer.

– Jeg tror det vil ta lang tid før Norges Banks beslutninger vil ha så mye å si for kronen. De er ferdige med å kutte i renten, og har signalisert at det vil ta tid før den heves igjen. Med mindre de gir andre signaler i desember, vil oljeprisen fortsette å være langt viktigere, sier Frank Jullum.

SJEFØKONOM: Shakeb Syed i Sparebanken 1 Markets.

Jullum får støtte av sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

– Jeg tror Norges Bank kommer til å holde renten på stedet hvil. Nå om dagen er det ikke så lett å se hva som er priset inn av forventninger til Norges Bank, sier han til E24.

– Men det kan se ut til at det er priset inn en viss sannsynlighet for rentekutt i rentemarkedet. I den grad dette også gjenspeiler seg i valutamarkedet, taler det for ytterligere kronestyrkelse, ettersom jeg altså ikke tror på flere kutt fra Norges Bank. Men så er det klar at Norges Banks nye rentebane og neste Opec-møte også blir viktig for kronekursutviklingen, sier Syed.

DÅRLIG DOLLAR MED DONALD? Dersom Republikanernes Donald Trump blir valgt til USAs neste president kan det gi reaksjoner i markedet.

* Presidentvalget i USA

Hva som skjer i verdens største økonomi, USA, og verdens desidert største valuta, dollar, påvirker den norske kronen.

Den 8. november, om nøyaktig to uker, går amerikanerne til valg.

Så langt er det Hillary Clinton som ligger best an på meningsmålingene, og markedet kan komme til å reagere dersom vinden snur og Donald Trump blir amerikanernes neste president.

– Dersom Trump vinner vil usikkerheten rundt hva slags politikk han kommer til å føre gi en betydelig svakere dollar, og skape økt usikkerhet i finansmarkedet, mener Jullum i Danske Bank.

SJEFØKONOM: Frank Jullum i Danske Bank.

Både han og valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror ikke markedet vil reagere nevneverdig dersom Clinton går av med seieren.

– Hvis utfallet blir noe annet enn det meningsmålingene viser i dag, vil det være en overraskelse for markedet som vil skape usikkerhet. Det vil bli en vesentlig usikkerhet, og det vil bli interessant å se hvordan og i hvilket omfang markedet responderer. For kronen, som gjerne er sensitiv for slik type usikkerhet, kan det innebære at enkelte vil avvente å investere i kroner, sier Knudsen til E24.

Shakeb Syed tror imidlertid ikke valget vil ha noe særlig å si for kronekursen.

– Det kan potensielt ha en effekt på dollaren, men jeg tror ikke det vil ha det. Jeg har lært meg å leve med at mange av de politiske hendelsene jeg har trodd skulle ha betydelig effekt på valutamerkedet, ikke har hatt det, og jeg tror valget kan bli en slik hendelse, sier Syed.

HEVER RENTEN? Den amerikanske sentralbankens kontor i Washington.

* Rentemøtene i den amerikanske sentralbanken

Ved forrige rentemøte valgte den amerikanske sentralbanken å holde styringsrenten uendret – under sterk tvil, ifølge møtereferatet.

Dermed er det knyttet ekstra spenning og forventninger til om styringrenten kan bli hevet innen året er omme.

– Hvis den amerikanske sentralbanken hever renten i desember, og samtidig gir klare signaler om ytterligere heving, så taler det for en styrket dollar mot norske kroner, sier Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebanken 1 Markets, til E24.

Han påpeker at valutakrysset mellom dollar og norske kroner nå er i en spesiell situasjon.

– Vi tror rentebunnen er nådd både i Norge og i USA, samtidig som vi tror den amerikanske sentralbanken sannsynligvis hever renten i desember og en til to ganger i 2017. Selv om Norges Bank ser ut til å være ferdige med sine rentekutt, tror vi ikke de hever renten før tidligst mot slutten av 2017. Da vil vi få en periode der den ene sentralbanken hever renten, men ikke den andre, noe som vil styrke dollaren mot kronen, sier Syed.

(E24s valutakart, sjekk hvilke land som har blitt billigere å reise til den siste tiden. Grønt viser land som har blitt billigere for de som får lønnen utbetalt i norske kroner)

Les også

Største utenlandske interesse for norske kroner siden 2012

Les også

Norsk Industri advarer mot kronesmell

Les også

Tror vi kan få markant nedgang i inflasjonen neste år

Les også

Kraftig kronestyrkelse

Les også

Tror kronehopp tok Norges Bank på sengen

Les også

– Det har skjedd at nivåskifte

Les også

Slik følger kronen i oljeprisens fotspor

Publisert:
Gå til e24.no