EU svartelister 17 skatteparadiser

Finansministerne i EU satte tirsdag opp en felles svarteliste over 17 skatteparadiser, etter lange diskusjoner om hvilke land som skulle være med på lista.

Sør-Korea er blant landene som settes på EUs svarteliste over skatteparadiser. Bildet viser hovedstaden Seoul.

Foto: Ed Jones AFP
Publisert:

– Vi har på EU-nivå innført en liste over stater som ikke gjør nok for å bekjempe skatteunngåelse. Lista inkluderer 17 stater, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire til journalistene som sto og ventet i spenning utenfor salen.

Ifølge Sky News sier han at Amerikansk Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Sør-Korea, Macao, Marshalløyene, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, St. Lucia, Samoa, Trinidad og Tobago, Tunisia og De forente arabiske emirater står på lista.

I tillegg sier han at 47 land står på en «gråliste» over land som foreløpig ikke oppfyller EUs skattestandarder, men som har lovet å forandre på skattereglene sine.

Landkrangel

EU har de siste årene trappet opp kampen mot skatteunndragelse og -unngåelse, etter at skandaler som Paradise Papers-lekkasjen forrige måned har kastet lys over hvordan firmaer og individer arbeider med å redusere skatteutbetalingene sine.

EUs 28 finansministere skal ifølge flere medier ha kranglet lenge om hvilke land som skulle være med på lista. Et utkast på 29 land lå opprinnelig på bordet, men lista ble til slutt kuttet kraftig.

Les også

Plassmangel skaper «boligkrise» i Monaco

AFP melder at Storbritannia skal ha vært blant landene som kjempet hardest mot lista, i frykt for at land som Jersey og De britiske Jomfruøyer skulle havne på den.

Også flere mindre land med lavt skattenivå, deriblant Irland, Malta og Luxembourg har vært skeptiske. De har vist til at de ikke vil skremme bort store multinasjonale selskaper.

– Beskytter sine egne

Lista omfatter ingen av EUs medlemsland, og heller ikke Sveits. I alt 92 land er vurdert til lista, og den skal etter planen oppdateres i tråd med hvordan landene opptrer skattemessig.

Aktivister klager over at EU er for snille og er skuffet blant annet over at land som har null selskapsskatt ikke automatisk bryter EUs skattestandarder.

EU får også kritikk, blant annet fra Oxfam, for at de ikke har inkludert noen av sine egne medlemsland.

Les også

Shakira har 300 millioner kroner i selskap på Malta

EUs finanskommissær Pierre Moscovici mener imidlertid de aktuelle medlemslandene har gjort tydelige framskritt, selv om han er enig i at enkelte har et forbedringspotensial.

– Det er ingen skatteparadiser i EU. Men det betyr ikke at det ikke fins praksiser i EU som må håndteres. Det betyr ikke at det ikke fins noen regimer som bør forbedres, sier han, og nevner Maltas momspolitikk som eksempel.

Uklart hva det betyr

De 17 landene på lista er de som ikke har vært villige til dialog med EU om hvordan de kan klare å oppfylle unionens skattestandarder.

Foreløpig er det ikke enighet om hvilke tiltak, om noen, EU skal innføre mot landene på svartelista. Dette vil de komme tilbake til i de kommende ukene, ifølge Le Maire. Det spekuleres på om landene kan miste tilgang til EU-midler eller bli ilagt andre sanksjoner.

Les også

Går mot første seier: Trumps skattereform stemt gjennom i representantenes hus

Les også

Giske ber velgerne glemme skatteøkning på 15 milliarder

Les også

OECD råder Norge til å beholde velferdsstaten

Her kan du lese mer om