Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

E24s renteråd maner sentralbanksjef Øystein Olsen til rentero. Torsdag klokken 10.00 kommer beslutningen.

RENTEBESLUTNING: Norges Bank og Øystein Olsen bør holde renten uendret, mener E24s Renteråd.
Publisert:

Når sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør Norges Banks beslutning torsdag klokken 10 vil styringsrenten bli liggende på rekordlave 0,50 prosent, forventer økonomene.

Det venter også de fem medlemmene av E24s Renteråd, men de er i tillegg samstemte om at uendret rente er den rette beslutningen.

Siste endring skjedde i mars i fjor, da sentralbanken kuttet renten fra 0,75 prosent til dagens nivå.

Dette mener ekspertene: Les E24s renteråd

Siden den gang har oljenedturen blitt avløst av en forsiktig oppgang i norsk økonomi, samtidig som Olsen har sagt at sentralbanken er bekymret for stigende boligpriser og låneopptak i norsk husholdninger.

Ved dette møtet blir det ikke presentert nye økonomiske prognoser eller nye utsikter for renteutviklingen, den såkalte rentebanen.

Norges Bank vil annonsere rentebeslutningen torsdag klokken 10. Klokken 10.30 er det duket for pressekonferanse med sentralbanksjef Øystein Olsen. Få nyheter og reaksjoner først på E24.

– Sentralbankens største utfordring

Sjeføkonom Jan L. Andreassen har tidligere gjort seg bemerket som Renterådets største tilhenger av rentekutt, men for andre rentemøte på rad maner han Olsen til rentero.

– Norges Bank bør holde renten uendret, og advare om den sterke gjeldsveksten i husholdningene, sier Andreassen.

Les også

Kraftig kronesvekkelse: – Vanskelig å forklare

Han mener risikobildet for norsk økonomi er i endring.

– Der hvor kronekursen var den største trussel for norsk økonomi i fjor, ser det nå ut som om at ubalanser i boligmarkedene er sentralbankens største utfordring.

Selv om årsveksten i boligprisene har avtatt litt i 2017, og finansminister Siv Jensen har strammet til boliglånskravene, tikket gjeldsveksten til husholdningene slik den måles av SSB litt opp i mars.

– Det er derfor også kronekursen er svak. Utlendingene frykter at vi kan få et tilbakeslag i boligmarkedene som demper den økonomiske veksten og påfører bankene tap, sier sjeføkonomen.

– Ikke tiden for å heve renten

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets sier det ikke er behov for rentekutt nå. Hun viser til at oljebremsen er i ferd med å slippe tak og at pilene igjen peker riktig vei for norsk økonomi.

Les også

Hva meglerne snakker om, når de snakker om «normalen» i boligmarkedet

– Dessuten er hensynet til finansiell stabilitet fortsatt et argument mot rentekutt. Selv om boligprisveksten har dempet seg litt er husholdningenes gjeld og kredittveksten høy. Det er heller ikke tiden for å heve renten da inflasjon er på vei nedover og oppsvinget i norsk økonomi er skjørt, sier hun.

RENTERO: Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets og resten av renterådet til E24 mener Øystein Olsen bør holde renten uendret.

Meldingen fra sentralbanksjef Øystein Olsen har ved de siste møtene vært at styringsrenten trolig blir liggende på dagens nivå i tiden fremover.

Den innretningen er det ingen grunn til å endre nå, mener sjefstrateg Erica Blomgren i Seb.

– Det vil ikke bli presentert noen ny rentebane og dermed er det ingen grunn for banken til å sende noen nye politikksignaler.

Hun vurderer heller at Norges Bank etter hvert bør begynne å redusere sannsynligheten for fremtidige rentekutt ved de neste møtene. Hittil har sentralbanken beholdt en viss sannsynlighet for rentekutt i rentebanen, som viser utsiktene for renteutviklingen fremover.

– Tilbake til «normalen»

I likhet med Fjære i DNB Markets peker senior porteføljeforvalter Olav Chen Storebrand på at det verste er overstått for norsk økonomi, selv om det ikke ligger an til noe sprek økonomisk vekst fremover.

Les også

Han mener prisfesten i Oslo er over: Åpner for prisfall på 20 til 30 prosent

– Arbeidsledigheten har passert toppen og er fallende, og øvrige makrotall har også gradvis bedret seg. Selv om inflasjonen har kommet noe ned, er det først og fremst snakk om valutaeffekten på importert inflasjon som ebber ut.

– Kronen har også svekket seg igjen etter februar, som etter hvert igjen vil bidra til høyere importert inflasjon. Gjelds- og boligprisveksten er fortsatt bekymringsfull, selv om tiltakene til myndighetene ser ut til å virke noe dempende på veksttakten nå, sier Chen.

Swedbanks nye sjeføkonom, Øystein Børsum, understreker at den økonomiske veksten er på vei opp, samtidig som arbeidsledigheten faller.

– Barometre indikerer at veksten i sysselsettingen allerede kan være tilbake til «normalen» på 1,5 prosent. Det betyr ikke nødvendigvis at renten skal heves, for det er fortsatt godt med ledig kapasitet mange steder, sier han.

Les også

Veksten i industrien fortsetter

Les også

5 x «all time high» på samme kveld

Les også

Hellas: – Foreløpig avtale om gjeldslettelser

Publisert:

Her kan du lese mer om