Rører ikke omstridt 350-kronersgrense: – Dette vi fryktet

Det blir fortsatt mulig å bestille varer på nett momsfritt om det koster mindre enn 350 kroner.

BILLIGE VARER PÅ NETT: Regjeringen vil la flommen av billige varer fra Kina og resten av verden flyte momsfritt inn i Norge – i hvert fall inntil videre.
Publisert: Publisert:

Norsk handel fryktet momsfritaket kunne bli brukt som et våpen for å få KrF inn i regjering – nå viser det seg at frykten var begrunnet.

– Det var dette vi var redde for, at man bruker stortingsmeldingen for å trenere. Vi har ingen tid å miste, for hver uke forsvinner 40 arbeidsplasser og 20 millioner kroner i tapte inntekter til staten, sier leder i Virke Handel, Harald Andersen.

Regjeringen skriver følgende i budsjettet:

«På bakgrunn av den handelsbarrieren som avvikling av avgiftsfritaket kan medføre for varer av lav verdi, samt at en vil avvente en vurdering av EUs løsning, vil ikke regjeringen fremme forslag om å avvikle avgiftsfritaket».

– Hvorfor vente?

Momsfritaket er en av få saker som forener NHO, Virke, Handel og Kontor og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Ifølge en rapport bestilt av gruppen, utført av Menon Economics, viser at staten ville tjent 917 millioner kroner fra innføringsåret om man fjernet momsfritaket på netthandel på 350 kroner.

Andersen har god tro på at momsfritaket blir fjernet, men mener det haster:

– Jeg har stor tro på at dette blir forhandlet bort, men hvorfor vente når det skader norsk næringsliv så mye som det gjør, sier Virke-lederen.

Flertall for fjerning

Det er ikke bare KrF som vil fjerne momsfritaket, det vil også et flertall på Stortinget.

Ifølge kilder til NRK, er det Frp som har fått gjennom å beholde momsfritaket i denne omgangen, men også Venstre har snakket for å beholde fritaket på billige nettvarer.

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, har sammen med KrF vært en av de største kritikerne av momsfritaket.

– Regjeringen beholder 350-kronersgrensen for netthandel, og gjør dermed norske varer dyrere og utenlandske billigere. Dette er politikk for utflytting av norske arbeidsplasser. Høyre og Frp burde jobbe for flere arbeidsplasser i Norge, ikke flere i Sverige og Kina, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om