Én ting med Norge overrasker Piketty

Kjendisøkonomen Thomas Piketty advarte mot ekstreme ulikheter under Oslo-besøk.

NORGESBESØK: Den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty holdt foredrag i Universitetets Aula i Oslo fredag formiddag.

Jon Olav Nesvold
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Den franske kjendisøkonomen Thomas Piketty kom ikke til Oslo for å snakke om Norge – han snakket om farene og ulempene forbundet med ekstreme ulikheter.

Men da han tok et sveip innen arveavgifter i forskjellige land, trakk han frem blant andre Norge og Mexico som noen av de ganske få land hvor arvinger slipper å betale skatt av det de arver.

De fleste andre land, som for eksempel, Tyskland og Storbritannia, har arveavgifter som for de aller største formuene kan komme være på minst 30 prosent.

– Jeg har ikke hørt Cameron (Storbritannias statsminister David Cameron, red.anm.) eller Merkel (Tysklands forbundskansler Angela Merkel) si at de ønsker å senke arveavgiften. Og de er ikke spesielt venstrevidde, sa Piketty i foredraget.

Tvert imot leder Cameron det britiske konservative partiet, mens Merkel, som statsminister Erna Solberg har omtalt som et forbilde, leder det tyske kristenkonservative partiet.

Første Siv Jensen fjernet

I Norge fjerner den blåblå regjeringen arveavgiften som en av de første store politiske grepene da de overtok regjeringsansvaret i fjor høst og meldte dermed Norge inn i samme arveavgiftsdivisjonen som Mexico.

Les også

Se foredraget til Thomas Piketty

Piketty koblet ikke den manglende arveavgiften direkte til den politiske og sosiale uroen som nå ryster det meksikanske samfunnet i sine grunnvoller.

Men Piketty advarer mot konsekvensene av at inntekts- og formuesforskjellene har vokst de siste 30 årene over hele verden.

Han mener disse forskjellene skapte flere av de ubalansene som førte til finanskrisen i USA i 2008 og mener forskjellene går ut over den samlede økonomiske veksten.

Han mener også de truer den politiske og sosiale stabiliteten og at ulikhetene kan gi næring til ekstreme politiske retninger.

FULLT: Fullsatt i salen under foredraget til den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty i Universitetets Aula i Oslo fredag formiddag.

Jon Olav Nesvold

– Den ideelle måten å redusere økende ulikheter i inntekter og formuer på, er definitivt å innføre en progressiv skatt på inntekt og formue, sa økonomiprofessoren i sitt foredrag i Oslo fredag.

Han la også frem tallmateriale som han mener dokumenterer at i flere land så har det skjedd en økning i de private formuene, mens den offentlige økonomien har økt sin gjeld.

Italias ulikheter

Han trakk frem Italia som et eksempel hvor de private formuene har økt til 680 prosent av nasjonens årlige verdiskapning, mens den italienske staten har gått fra en netto formue på 20 prosent til en netto gjeld på 70 prosent av nasjonens årlige verdiskapning.

Han mener det er en sammenheng mellom oppbyggingen av private formuer og forgjeldingen av den italienske staten.

– Det betyr at Italia bruker seks prosent av verdiskapningen på å betale renter, mens de bruker under en prosent på universiteter, sa Piketty.

– Jeg er ikke sikker på at det er den beste fordelingen for å forberede landet for fremtiden, la han til om Italia.

Ikke likhetsadvokat

Men selv om Piketty bruker mye tid på å advare mot utviklingen mot større forskjeller betyr ikke det at han ønsker et samfunn der alle står likt økonomisk.

– Jeg har ikke noe imot ulikheter i seg selv. Jeg har ikke noen problem med ulikheter som er bra som samfunnet. Det er de ekstreme ulikhetene jeg er mot, sa Piketty.

Les også:

Tidligere Høyre-statsråd: - Formuesskatten er et problem for regjeringenSiv Jensens skattekutt får støtte fra 3 av 20 toppøkonomerKommentar: Derfor tar Piketty feil om formueskattenErna Solberg: – Vi må tørre å stille krav

Flere artikler

  1. Se foredraget til Thomas Piketty

  2. Siv Jensens skattekutt får støtte fra 3 av 20 toppøkonomer

  3. Tidligere Høyre-statsråd: - Formuesskatten er et problem for regjeringen

  4. Annonsørinnhold

  5. SSB: Forskjellene øker med Solberg-regjeringens skattesystem

  6. Derfor mener økonomer at Hellas bør få slettet gjeld