Merkel vil ha krisetoppmøte

Angela Merkel vil ha omkamp om flyktningkvoter og ber om et EU-toppmøte. EU-president Donald Tusk svarer at en beslutning om et eventuelt møte skal fattes torsdag.

INNKALLER: Ungarn har gjort det straffbart å krysse det nye grensegjerdet mot Serbia, der mange flyktninger og migranter venter på å ta seg videre. Angela Merkel ber nå om et EU-toppmøte om flyktningkrisen i Europa. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix
Publisert: Publisert:

– Vi kan løse dette problemet, men kun i fellesskap. Tiden renner ut, sier Merkel ifølge DPA om flyktningkrisen – «en av de største utfordringene vi har hatt på årtier».

– Det er en utfordring for hele EU, og derfor ber vi om et eget EU-toppmøte neste uke, fremholder hun.

Også Østerrike og Slovakia ber EU-president Donald Tusk kalle sammen de 28 stats- og regjeringssjefene etter et vanskelig ministermøte mandag om flyktningkrisen.

Da klarte ikke EU-landene å samle seg enstemmig om et forslag om å fordele 120.000 asylsøkere landene imellom gjennom relokalisering.

Les også

Dansk Folkeparti mener tysk flyktningpolitikk er kynisk

Avgjørelse torsdag

Tusk svarte sent tirsdag ettermiddag at en avgjørelse om hvorvidt det skal holdes et nytt krisemøte, blir fattet torsdag.

– Noen regjeringssjefer har bedt om et nytt møte. Jeg fortsetter med konsultasjoner og skal kunngjøre min avgjørelse torsdag, sier Tusk.

Formannskapslandet Luxembourg kunngjorde sent tirsdag at et nytt møte mellom EUs innenriksministere skal holdes 22. september. Men hva dette vil ha å si for planene om et eventuelt toppmøte, er ikke klart.

Uforsonlig mindretall

Flertallet av landene er for en fordelingsløsning, men dugnaden møter motstand fra østlige medlemsland som Ungarn, Slovakia og Tsjekkia. Mandag ble det derfor kun erklært at man «i prinsippet» var enige om relokalisering.

Merkel kommer ikke til å få en enkel jobb med overtale landene i øst på et eventuelt toppmøte.

– Jeg vil dra på toppmøte med et klart mandat: å ikke gå med på bindende kvoter under noen omstendigheter, sier Slovakias statsminister Robert Fico ifølge AFP.

– Vi ser dem som ufornuftige og skadelige, og de vil aldri redde noen eller løse noe.

Les også

Merkel og Hollande krever samlet EU-respons på flyktningkrisen

Straff

Selv om hun kan vente seg nok et vanskelig EU-møte, avviser Merkel snakk om å kutte i EU-støtten til land som nekter å delta i planene for en fellesdugnad.

– Trusler er ikke måten å forene på, sier Merkel etter at hennes egen innenriksminister tok opp muligheten for sanksjoner.

– Vi må snakke om måter å utøve press på, sa Thomas de Maizière til TV-kanalen ZDF.

– Forhandlingssituasjonen er slik at ingen ting skjer med land som nekter. Dette er ofte land som mottar en masse strukturell støtte fra EU, påpekte han.

Men også EU-kommisjonen understreker at det ikke blir snakket om å kutte i støtten til landene som har satt seg på bakbeina.

Haster

Mens EU krangler videre, minner FN om at det haster å finne løsninger. Bare i august kom det 156.000 migranter og flyktninger til EU, ifølge Unionens grensebyrå Frontex, som anslår tallet for hele året til over 500.000.

– Det er nødvendig med en umiddelbar plan B, sier FNs høykommissær for flyktninger António Guterres og kaller det et sannhetens øyeblikk for Europa.

– Vi frykter at ubesluttsomhet i Europa skal føre til flere dødsfall, fremholder Leonard Doyle i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon IOM og forteller at 72 flyktninger og migranter antas å ha druknet de siste dagene på vei fra Tyrkia til greske øyer.

Les også

Forsvarer det grenseløse Europa

Grensekontroll

Samtidig har den store tilstrømmingen av asylsøkere endt med gjeninnføring av Tysklands passkontroll sørover.

Flere andre EU-land har fulgt opp med skjerpet grensekontroll, noe som setter det passfrie Schengen-samarbeidet under press.

Den ungarske regjeringen har videre vedtatt en lov som forbyr kryssing av et nytt gjerde mot Serbia, et land utenfor Schengen. Ungarerne erklærte unntakstilstand ved to grenseoverganger tirsdag.

Landet snakker dessuten om å bygge lignende stengsler mot Romania, et annet EU-land utenfor Schengen. Forberedelsene til dette har begynt, sa den ungarske utenriksministeren tirsdag.

Les også

Europa-analytiker: –Tyskland vil vinne på flyktningbølgen

Les også

Toppmøte om Ukraina i Paris i oktober

Les også

Forsvarer det grenseløse Europa

Publisert: