Stordalen roser Olsen: – Solid

Den fremmøtte eliten av næringslivsledere, politikere og finanstopper fikk servert en økonomisk analyse de kunne like av sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag.

FÅR ROS: Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Karl Wig
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Det var en solid oppsummering av rikets tilstand på økonomisiden, sier hotellkonge og milliardær Petter Stordalen til E24.

– Han var inne om flere ting, også kryptovalutaer, og sa også at vi må forvente at renten skal opp, bemerker Stordalen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dyp krise ga tidenes første årstale: – Var på vei inn i en dramatisk situasjon

– Det var en interessant beskrivelse av situasjonen. Det var ikke så mye nytt, men interessante perspektiver. Jeg synes det var bra hele veien, sier Orklas storeier Stein Erik Hagen til E24.

Sentralbanksjefen brukte mye tid i sin årstale på å snakke om hvor langt sentralbanker rundt om i verden har strukket sin pengepolitikk i møtet med finanskrisen.

Og hvor nødvendig det har vært.

– Den sterke medisinen har virket, sa Olsen.

Rentehevinger

Og nå kommer rentehevingene. Storbritannia og Canada skrudde opp renten i fjor. Flere står nå for tur, men det vil skje gradvis, fremholdt Olsen.

Norges Bank signaliserer renteheving på tampen av 2018, noe sentralbanksjefen selv kalte et «godt tegn». Hagen lar seg ikke overraske.

– BRA HELE VEIEN: Stein Erik Hagen hadde sansen for Øystein Olsens tale. Her avbildet med eiendomsinvestor Olav Thon.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Alle er vel forberedt på det, sier han.

Oslo 20180215. Petter Stordalen ankommer middagen på Grand Hotel etter sentralbanksjefens årstale torsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Stordalen er enig, og mener Olsens tale som helhet bød på et gjenkjennelig innhold.

– Det var ingen store overraskelser, sier hotellkongen.

Markedsuroen de siste ukene var også på listen over Olsens talepunkter. Sentralbanksjefen pekte på at reverseringen av de store sentralbankenes massive verdipapirkjøp kan være en kilde til uro i finansielle markeder.

– Markedene er litt opp og ned. Det har vi levd med i mange år, sier Hagen.

– Den vedvarende lave lange renten er selvfølgelig spesielt. Han sa at han trodde den skulle bli lav i relativt lang tid. Det er interessant, fortsetter han.

Støre: – Kan bli krevende

Les også

Årstaledebutant må google Norges Bank

– Jeg synes det var en god tale, og en interessant analyse av internasjonal økonomi, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til E24.

Han trekker frem hovedbudskapet til sentralbanksjef Øystein Olsen om hvordan den globale økonomien nå er i ferd med å friskmeldes.

– Men Olsen peker også på nye farer, og det bør regjeringen være klar over, utfordrer Ap-lederen:

– Jeg merket meg at Olsen trakk frem betydningen av et ordnet arbeidsliv. Han trakk frem at organisasjonsgraden i OECD har falt ned, og det gjør den også i Norge. Det tror jeg er en negativ utvikling for omstillingsevnen i norsk økonomi, sier Støre.

LIKTE OLSENS ANALYSE: Men Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Olsens budskap om rentehevinger gir risiko for norske husholdninger som har tatt opp svært mye gjeld.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Som følge av rentehevingene Norges Bank øyner i nær fremtid, frykter flere eksperter at nordmenn for alvor vil begynne å smake prisen på penger:

Les også

Olsens åttende årstale: – Oljefondet kan tape 1.000 milliarder

For et par uker siden viste SSBs kredittindikator at vi var nedsyltet i 5.462 milliarder kroner i gjeld, hvorav 80 prosent er utlån fra banker og kredittforetak.

Og ved inngangen til 2018 hadde vi 6,3 prosent høyere gjeld enn et år tidligere. Det er en gjeldsvekst som er høyere enn Norges Bank har lagt til grunn.

Støre mener Olsen nå har sendt regjeringen et signal om å holde orden i økonomien:

– Olsen peker på sårbarheten vi har, med veldig lave renter, og oppbyggingen av gjeld i husholdningene og høye boligpriser. Det betyr jo at det skal små ubalanser til før det blir krevende for mange, sier Støre.

Flere artikler

  1. Norges Bank hever renten

  2. Følger etter USA: – Det føles veldig riktig

  3. Spår norsk renteheving før sommeren

  4. Annonsørinnhold

  5. Markedet tviler på Olsen-heving

  6. Norges Bank holder renten uendret – fortsatt duket for rentehopp i mars