Sjeføkonom spår raskere renteløft fra Norges Bank

Veksten er på vei opp i norsk økonomi, indikerer Norges Banks regionale nettverk. En renteheving i september bør nå være en avgjort sak, mener sjeføkonom Øystein Børsum.

SER RENTEHOPP: Øystein Børsum, sjeføkonom i Swedbank, venter at Norges Bank hever renten i september.
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Johan Nordstrøm
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Den viktige temperaturmåleren Regionalt nettverk signaliserer at produksjonen i norske bedrifter er på vei oppover.

Sammen med andre oppløftende løypemeldinger fra norsk økonomi, betyr det at sjansen øker for en raskere renteheving fra Norges Bank, ifølge flere sjeføkonomer.

Økonomene i Swedbank, deriblant sjeføkonom Øystein Børsum, mener det er duket for en renteheving allerede i september.

«Alt i alt vil veksten trolig sikre fortsatt fall i arbeidsledighet og gi støtte til et fortsatt positivt syn på økonomien for Norges Bank. En renteheving i september bør nå være en avgjort sak», skriver de i et notat.

– Ikke alle nøkkeltall har vært like gode i det siste, men de er stort sett gode. Og med senket inflasjonsmål er det blitt en økt risiko for at renteøkningen kan komme tidligere enn i desember, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

De positive meldingene fra nettverket kommer blant annet fra oljeleverandørene, som opplever vekst for første gang på tre år.

Les også

Tror ikke på plutselig rentehopp

«Flere bedrifter peker på god vekst i ordreinngangen, og samlet venter oljeleverandørene tiltakende vekst fremover,» skriver Norges Bank.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken forholder seg til at den siste rentebanen fra Norges Bank indikerte at en renteheving ville komme før mars neste år.

Due-Andresen mener at den ferske rapporten fra Norges Banks regionale nettverk isolert sett har økt sannsynligheten for at første renteheving kommer tidligere.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Men samtidig peker hun på at utviklingen i inflasjonen trekker i den andre retningen.

– Sannsynligheten for en renteheving allerede i år har økt, sier Due-Andresen.

– Gode tall

DNB Markets regner seg frem til at den siste utgave av nettverket, der 338 bedrifter er intervjuet, indikerer en vekst i økonomien på 2,8 prosent målt i årlig rate de neste seks månedene.

Det er mer enn hva sentralbanken har lagt til grunn, og høyere enn det som regnes som en normal vekst.

– Det er gode tall. Det virker som veksten er ytterligere opp i norsk økonomi, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea, som også ser en mulighet for at den første renteøkningen kommer før.

– I sum bidrar dette til å øke sannsynligheten for at vi får en tidligere renteoppgang enn signalisert. Det er mange små positive nyheter for norsk økonomi, som på marginen har vært litt bedre enn ventet, sier han.

Rentebeskjed

SJeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Senest mandag viste boligprisfasiten fra Eiendom Norge en oppgang i februar, og at prisfallet ser ut til å ha flatet ut. Samtidig har arbeidsledigheten slik Nav måler den fortsatt å falle.

Den neste rentebeskjeden fra sentralbanksjef Øystein Olsen kommer neste torsdag. Hittil har Norges Bank holdt døren åpen for en renteøkning i desember. Senest under årstalen sa Olsen at renten kan høynes i år.

– Boligprisutviklingen er godt i tråd med det som Norges Bank ser for seg. Men dette er nok litt på den sterke siden av Norges Banks anslag. Sammen med arbeidsmarkedstallene som har vært litt på den sterke siden kan det bidra til å løfte rentebanen, sier Haugland.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Økonomi
  2. Rente

Flere artikler

  1. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

  2. – Olsen overrasker boligmarkedet

  3. Sjeføkonom om rentehevingen: – Det var ikke behov for dette nå

  4. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  5. Danske Bank: Avhengige av gode nøkkeltall for rentehopp i år