Valutaekspert forklarer: To grunner til at USA-turen er på sitt dyreste på over et år

Ringvirkninger fra tyrkisk valutakrise sender kronen ytterligere ned mot dollaren. USA-turen er nå dyrere enn på over ett år.

DYRT: Nå er det dyrere enn på over et år å reise til USA, på grunn av den sterke dollaren. Her fra Manhattan i New York.

Foto: Timothy A. Clary AFP
  • David Bach
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Valutakrisen i Tyrkia og smitteeffekten over på fremvoksende markeder har bidratt til at dollaren har styrket seg bredt.

Mot dollaren er kronen nå på sitt svakeste nivå siden juni 2017. Det betyr at utenlandsturen til USA ikke har vært dyrere for nordmenn på over 13 måneder.

Kronen har vært svak hele sommeren, men i august har fallet blitt større. Bare den siste uken er kronen ned 2,81 prosent mot dollaren.

– Det vi har sett nå i dollaren mot kronen er hovedsakelig en dollarstyrking snarere enn en kronesvekkelse, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Les også

Tyrkia øker tollen på amerikanske varer

Bekymring i Tyrkia

Dollaren har vært oppe i 8,45 kroner onsdag, viser tall fra Infront. Sist gang dollaren var sterkere var 28. juni 2017, da dollaren lå på 8,48 kroner.

Bernhardsen forklarer at det er to hovedårsaker til at kronen onsdag er såpass svak mot dollaren. Bakteppet, og den største årsaken, er en verden hvor frykten for handelskrig råder.

– Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina har gitt sterkere dollar, fordi det er økt risikoaversjon, og i en verden hvor handelskrig bryter ut tenker både jeg og markedene at USA relativt sett vil klare seg best.

I tillegg kommer den finansielle uroen i Tyrkia. Den tyrkiske valutaen lira har stupt mot dollaren i år. Det er i kjølvannet av bekymring for president Recep Tayyip Erdogans grep om rentepolitikken og amerikanske sanksjoner.

FT-artikkel gjorde utslag

Investorer har mistet tillit til bærekraften i finans- og pengepolitikken, og sanksjoner fra USA har bidratt til usikkerheten. USAs president Donald Trump doblet sist uke tollen på import av tyrkisk stål og aluminium etter en krangel om en amerikansk prest som sitter fengslet i Tyrkia.

Til sammen bidro det til at den tyrkiske liraen falt til rekordsvake nivåer på rundt syv lira per dollar, fra 3,50 lira per dollar for ett år siden.

– Dette i Tyrkia nå sist ble utløst av en artikkel i Financial Times hvor Den europeiske sentralbanken var bekymret for eksponeringen til europeiske banker mot Tyrkia. Da så vi en kraftig risikoaversjon i markedet, som flyktet til «safe havens» som dollaren. Dette har bidratt til det siste pushet for en sterkere dollar, forklarer Bernhardsen.

Kronen blir sterkere igjen

Aksjemarkedene har i stor grad gått i rødt onsdag, noe som atter igjen har styrket dollaren, forklarer Bernhardsen.

– Det er fall på alle de ledende indeksene i Europa, og igjen ser vi at dollaren styrker seg. Skulle denne Tyrkia-uroen eskalere så er det dårlig nytt for euroen, og da selger man euro gjerne mot dollar. Dermed er det ikke bare dollarstyrking, men også eurosvekkelse, som slår inn.

– Det er det som ligge rbak, og det slår rett gjennom i norske kroner også.

Bernhardsen sier han og kollegene er av den oppfatning at både kronen og dollaren kommer til å bidra til en lavere «USDNOK», altså en sterkere krone mot dollaren.

– Vi venter en sterkere krone, og når støvet legger seg venter vi også at dollaren svekker seg igjen.

Kortsiktig ser det ut som vi godt kan få en enda sterkere dollar, men med den ventede rentehevingen i Norge, mens EU og mange andre land forholder seg rolig, vil gi sterkere krone her hjemme, påpeker Bernhardsen.

– Akkurat når det gjelder uroen i Tyrkia tror vi ikke at det kommer til å velte finansmarkeder. Det gir store svingninger nå, med god grunn, men gi det noen uker så tror jeg det ordner seg.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hedgefond vedder mot dollar for første gang på to år: – Gode signaler som gir grønt lys til å shorte

  2. Tror kronen vil være svak tross rentehopp

  3. Venter at en euro vil koste mellom 9,80 og 9,90 før nyttår

  4. Annonsørinnhold

  5. Kan gi dyrere mat og klær: Kronen svekkes etter nytt fall i oljeprisen

  6. Erdogan: – Valutakrisen er et angrep på folket