Risikerer erstatningskrav på 134 milliarder

Bankene som var involvert i skandalesaken med manipulasjon av Libor-renten kan risikere å måtte betale erstatninger i totalt hundre-milliarder klassen til investorer og andre involverte.

KOSTBAR AFFÆRE: Ferske analyser viser at erstatningskravene til bankene som deltok i manipuleringen av Libor-renten blir enorme. Libor priser et marked verdt 350.000 milliarder dollar og investorer grupperer seg nå for søksmål. Her er avgått Barclays-sjef Bob Diamond etter en høring i det britiske parlamentet.

Carl Court
Publisert:

I perioden 2005-2009 manipulerte flere av verdens største investeringsbanker den såkalte Libor-renten for å kunne tjene penger på trading.

Totalt 16 banker er nå under etterforskning for skandalen.

Fikk redusert bot

I et forlik med myndighetene har en av de mest profilerte bankene i skandalesaken, Barclays, gått med på å betale en bot på 2.7 milliarder kroner.

Barclays fikk redusert boten kraftig på grunn av tidlig samarbeid. De andre involverte bankene kan vente seg betydelig høyere bøter. I tillegg til bøtene kommer erstatningskrav fra investorer.

LES OGSÅ: Sterke reaksjoner på Barclays' rentefusk

Morgan Stanley har regnet seg frem til de første anslagene på totale erstatningskostnader og tror 12 banker vil bli erstatningspliktige, skriver Financial Times.

Totalkostnaden på bøter og erstatningskrav kan bli på hele 134 milliarder kroner, viser analysen.

2.5 milliarder per bank

Inkludert i anslagene har finansinstitusjonen regnet ut at hver av de 12 bankene i gjennomsnitt vil få gruppesøksmål fra investorer på 2.5 milliarder kroner.

Kravene vil variere mellom 360 millioner og 6.7 milliarder kroner avhengig av hvor involvert bankene var.

Dette vil redusere bankenes resultat per aksje med mellom fire og tretten prosent.

Ble advart i 2008

Den siste tiden har det kommet frem informasjon som tyder på at flere tilsynsmyndigheter kan ha hatt mer informasjon om skandalen enn først antatt.

Tidligere denne uken ble det klar at den amerikanske sentralbankens New York avdeling mottok informasjon om problemer med Barclays og Libor allerede i 2008.

Nåværende finansminister i USA Timothy F. Geithner anbefalte samme år den engelske sentralbanken om å forbedre utregningspraksis og retningslinjer for bestemmelsen av renten.

Geithner var leder for den amerikanske sentralbankens avdeling i New York i 2008.

ADVARTE TIDLIG: Nåværende finansminister Timothy Geithner foreslo allerede i 2008 reformer for å forhindre manipulasjon av Libor-renten. Her snakker han under et i forkant av G-20 møte 13.juni i Washington.

ALEX WONG

Han sendte Bank of England seks forslag til forbedringer.

Et av forslagene dreide seg ifølge Bloomberg om « å etablere og publisere beste praksis for utregning og rapportering av renten, inkludert prosedyrer for å forhindre utilsiktet og hensiktig feilrapportering»

LES OGSÅ: Barclays hevder Bank of England oppmuntret til juks

- Foreslo reformer for Libor

- Som følge av markedsovervåkningen under finanskrisen i 2008, som involverte tusenvis av mail og telefonsamtaler mellom markedsaktører over en periode på flere måneder, mottok vi sporadisk rapporter fra Barclays om problemer med Libor, sier pressetalskvinne Andrea Priest i den amerikanske sentralbankens New York avdeling.

Ifølge Priest skal den amerikanske sentralbanken ha gjort ytterligere henvendelser i forhold til Barclays rapporteringsprosess.

- Vi delte analysene våre og foreslo reformer for Libor for de relevante myndighetene i Storbritannia.

LES OGSÅ: Bankvesenet skal granskes i Storbritannia

Varsler amerikansk oppvask

Det fryktes nå at Libor-skandalen kan omfatte langt flere aktører enn bankene som allerede er under etterforskning.

Det amerikanske senatets bankkomité har nå planer om å kalle inn både Geithner og sentralbanksjef Ben Bernanke til en høring senere denne måneden.

Tolv amerikanske senatorer sendte i går et brev til Geithner og justisminister Eric Holder angående ryktene om at amerikanske og utenlandske tilsynsmyndigheter kan ha visst om misgjerningene i flere år.

« Denne skandalen krever videre undersøkelser rundt Wall Street bankene og deres integritet, og om påtalemyndighetene og bankregulatorer er i stand til å regulere dem», skriver de i brevet.

Bankene som er under etterforskning er Barclays, Bank of America, BTMU, Citi, Credit Suisse, Deutche Bank, Lloyds, HSBC, HBOS, JP Morgan, Rabobank, RBC, RBS, UBS, West LB, og Norinchuckin, ifølge Huffingtonpost.

LES OGSÅ: