Spetalen frykter kollaps

Investor Øystein Stray Spetalen (49) ser ikke lyst på Vestens fremtid.

LITEN TRO PÅ EUROPA: Investor Øystein Strey Spetalen har en rolle i Hans Petter Molands «Når boblene brister». Har frykter kollaps i Europa.

Helge Mikalsen
Publisert:

Milliardæren fra Sandefjord er en av få nordmenn som har fått plass i «Når boblene brister». Og finansmannen er også den mest pessimistiske når det gjelder fremtiden til Europa og resten av Vesten.

– Vestens velferd og vekst er historisk basert på at de flinkeste i næringslivet overlever. Dersom ikke kapitalismen baseres på at de som feilinvesterer selv må ta tapet og ikke kreve at skattebetalerne skal ta regningen på store redningspakker, vil spekulasjonsøkonomien ødelegge produksjonsindustrien, sier Spetalen til VG.

SPESIAL: E24s gjeldskart

– Resultatet blir at kortsiktig lykke, og på lang sikt vil det medføre nedgang i levestandarden, sier han.

Øystein Stray Spetalen mener store kapitalmengder er blitt feilallokert i Vesten de siste femten årene.

– Sammenblandingen der politikere har gjort seg helt avhengig av de store finansinstitusjonene for å finansiere velferden gjennom opptak av lån, har medført at politikernes økonomiske beslutninger må tilfredsstille spekulasjonsøkonomien, sier Spetalen.

Økonomiprofessor Erik S. Reinert ved Universitetet i Tallinn mener Spetalen kan ha rett.

– På 1700-tallet forfalt Holland relativt, men forble rikt, men Venezia ble til et museum. Europa og Vesten kan velge mellom å forfalle som Holland eller Venezia. Og tar vi oss ikke sammen, får Spetalen rett, sier Erik S. Reinert.

Les også: