- Tyskland har ikke råd til å berge Europa

Nå blir også tysk statsgjeld tyngre å bære.

BRENNHET: Vil flammene som brenner sør i Europa nå helt opp til Frankfurt?
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

Onsdag gir tyske 10-årige statsobligasjoner en avkastning på 1,55 prosent. Det er et solid hopp siden begynnelsen av måneden, da renten var helt nede i 1,14 prosent.

- Dette viser at Tyskland ikke er en trygge havn, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities til E24.

Mens rentene i Sør-Europa gjennom våren har beveget seg opp på rekordnivå - over seks prosent i Italia og over syv prosent i Spania - har rentenivået i Tyskland beveget seg motsatt vei.

Les også: På sitt laveste siden 1948

Helt frem til begynnelsen av juni, da utviklingen snudde, og tyske statsrenter startet å bevege seg oppover.

- Jeg tror dette er et resultat av at det er en økende erkjennelse av at Tyskland sitter med store fordringer på andre euroland, og at disse fordringene potensielt kan påføre tyskerne tap, sier Pål Ringholm.

Nedgradert

Nettopp det var begrunnelsen da det lille kredittratingbyrået Egan-Jones tirsdag kuttet i den tyske ratingen fra AA- til A+.

Les også: Tysklands kredittverdighet er nedgradert

Egan-Jones er ikke blant de tre største kredittratingselskapene - som utgjøres av Fitch, Moody's og Standard & Poor - men, en slik nedgradering kan føre til at Tyskland må betale høyere renter på sine statslån.

Bakgrunnen for nedgraderingen er, ifølge Bloomberg, at Egan-Jones mener Tyskland har store fordringer mot de andre landene i eurosonen som de ikke vil få tilbakebetalt.

- Egan-Jones mener tydeligvis å vite noe de andre ikke har konkludert med, nemlig at tyskerne vil tape den politiske kampen som pågår i Europa, og som handler om hvilke felles forpliktelser eurolandene skal ha overfor hverandre, sier Ringholm.

Torsdag og fredag møtes EU-lederne til toppmøte i Brussel, hvor de blant annet skal diskutere en bankunion og utstedelse av felles gjeld for hele eurosonen, noe Tyskland har kjempet i mot.

Les også: - Felles gjeld i Europa vil ikke skje i min levetid

Hvor ender regningen?

- Hvilke land som graderes opp eller ned er avhengig av hvor man tror regningen ender til slutt, sier Jan Andreassen til E24.

TROR PÅ LAVE RENTER: Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra tror tyske statsrenter forblir lave.

Sjeføkonomen i Terra påpeker overfor E24 at Europa - dersom krisen ender godt - likevel står overfor «et tapt tiår», hvor produksjonen i EU vil være like stor i 2017 som den var i 2007.

- Samtidig vil EU ha pådratt seg 40.000 milliarder kroner i ny gjeld, sier Andreassen.

Andreassen tror likevel ikke den regningen ender i Berlin.

- Tyskland har ikke råd til å redde Europa, sier han.

- Den enorme gjelden i Europa må løses ved at sentralbanken holder rentene så lave at de er negative, og gjennom en ordnet mislighold av statsgjelden i Spania, Italia, Portugal og Irland. Erfaringene fra den greske gjeldssaneringen var jo veldig god, sier Andreassen, som tror det er mer sannsynlig at den tyske renten beveger seg nedover igjen, enn oppover.

Tror på rentedobling

Terra-økonomen er ikke på linje med europeiske forvaltere av hedge-fond, skal vi tro Financial Times.

I forrige uke gjenga den britiske finansavisen en undersøkelse gjort under en forvalter-konferanse i Monacco, hvor et flertall oppga at de tror den tyske statsrenten kan fordoble seg det neste året.

- Tyske statsobligasjoner er nå fristende å selge short, ettersom de er på et historisk lavt nivå til tross for at de tyske statsfinansene bare kan forverre seg, sa sjefstrateg Bill Gross hos verdens største obligasjonsfond Pimco til Financial Times i forrige uke.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tysklands kredittverdighet er nedgradert

  2. - Nattens avtale løser ikke problemene

  3. Danske Bank tror Spania må reddes en gang til

  4. USA-renter på sitt laveste siden 1946

  5. Tysklands finansminister åpner for eurogjeld