12 stemmer kan hindre ny gresk krise

Mandagens presidentvalg kan utløse nyvalg og ny krise i Hellas.

SLITER MED Å FÅ FLERTALL: Statsminister Antonis Samaras har så langt ikke klart å samle nok stemmer bak regjeringens presidentkandidat.
Publisert: Publisert:

Spørsmålet om hvem som skal etterfølge den 85 år gamle Karolos Papoulias som president i Hellas, har blitt spørsmålet som kan tenne gjeldskrisen i eurosonen igjen.

Mandag klokken 11.00 starte den tredje avstemningen i det greske parlamentet. Regjeringens kandidat Stavros Dimas har i de to foregående rundene ikke oppnådd de 200 av 300 stemmer som er nødvendig til å bli valgt til det prestisjefylte, men lite politisk viktige vervet.

En times tid senere ventes resultatet å foreligge, ifølge den greske avisen Kathimerini.

Les også

I romjulen må han hindre ny krise for Europa

I den tredje valgrunden senkes imidlertid kravet for å bli valgt til 180 stemmer.

Mangler 12

I forrige runde fikk Dimas 168 stemmer og regjeringen trenger altså fortsatt 12 stemmer.

Det som gjør situasjonen alvorlig, er at den greske konstitusjonen krever at det må avholdes nyvalg om det ikke blir valgt en ny president i den tredje avstemningen.

MANNEN MARKEDET FRYKTER: Opposisjonsleder Alexis Tsipras er kritisk til den økonomiske kursen i Hellas.

«Her ventes stor fremgang for radikale og reformkritiske Syriza, og dermed fare for ny usikkerhet om Hellas evne og vilje til å følge opp de forpliktelser som ligger i landets internasjonale låneavtaler», skriver DNB Markets om utsiktene til nyvalg i sin morgenrapport.

Ifølge meningsmålingene ligger opposisjonspartiet Syriza godt an til å styrke sin posisjon ved et nyvalg. Ifølge en måling som ble offentliggjort før helgen ligger de på over 28 prosent, mens det ledende regjeringspartiet Ny demokrati kun får 25 prosent.

Advarer Syriza

Også statsminister Antonis Samaras advarer mot konsekvensene av en Syriza-seier i et eventuelt nyvalg og sier det kan bringe Hellas ut i et nytt økonomisk kaos.

Les også

Onsdag starter nytt gresk drama med en mulig tragedie som finale

Men Syriza-leder Alexis Tsipras sier hans partis holdning til den økonomiske politikken har økende støtte i andre gjeldstyngede land i eurosonen.

– Stemningen er i endring i Europa. Alle har vennet seg til tanken om at Syriza vil danne regjering og at nye forhandlinger vil starte, skrev han i partiavisen på søndag.

POLITISK SPENNING: De første ukene i 2015 kan bli svært spennende i gresk politikk.

Syriza er sterk motstander av summen av innsparingen på det greske statsbudsjettet som låneavtalene med EU og IMF krever. De ønsker også å forhandle bort deler av den greske statsgjelden.

Utlysningen av nyvalg skal skje i løpet av 10 dager og må avholdes innen 21 dager etter at nyvalget er formelt varslet.

Nyvalg i januar?

Tradisjonen i Hellas er at valg avholdes på søndager og 25. januar trekkes frem som den første realistiske datoen for skjebnevalget. Alternativt er 1. februar også en mulighet.

Hvis partiet som blir størst i valget også har majoritet i parlamentet, er saken klar. Da blir en ny regjering innsatt på den tredje dagen etter valget.

Men hvis det går som det som regel gjør i Hellas, gir ikke valget en klar vinner med tilstrekkelig egen majoritet bak seg i parlamentet. Men det skjer sjelden i Hellas.

Vanskelige regjeringsforhandlinger

Dermed vil det være duket for intense uker med regjeringsforhandlinger i Hellas.

Det første som skje i en slik situasjon, er at presidenten gir lederen for partiet som ble størst i oppdrag å forsøke å etablere flertall i parlamentet for en ny regjering. Men tidsfristen er kort. Lederen for det største partiet får kun tre dager på seg til å stable en koalisjon på bena.

Hvis det ikke lykkes, går oppdraget videre til lederen for det nest største partiet som også får tre dager på seg på å skaffe seg et flertall. Også han får tre dager på seg før stafettpinnen eventuelt sendes videre til lederen for det tredje største partiet.

Hvis heller ikke lederen for det tredje største partiet lykkes i å skaffe flertall, tilsier den greske konstitusjonen at det skal skrives ut nok et nyvalg.

Mislyktes i 2012

Det var akkurat det som skjedde i 2012 da Hellas langt på vei var uten regjering før statsminister Samaras og hans borgerlige koalisjon med knapp margin vant nyvalget og klarte å etablere en ny regjering.

Men grekerne har dårlig tid. For Hellas har fått en utsettelse på utløpet av sin avtale med EU og IMF om finansiell støtte til landet. Uten en slik avtale vil Hellas stå på egne ben og være prisgitt nye lån fra det internasjonale kapitalmarkedet for at staten skal kunne betale sine regninger.

De voldsomme reaksjonene i kapitalmarkedene, som har sendt renten på gresk statsgjeld til værs, tilsier at det i beste fall bli veldig dyrt for den greske staten å ta opp nye lån om de ikke har IMF og EU i ryggen.

Les også:

Hellas kan gå mot nye usikre tiderI romjulen må han hindre ny krise for EuropaIngen ny gresk president i første rundeOnsdag starter nytt gresk drama med en mulig tragedie som finale

Publisert:
Gå til e24.no