- Nesten for godt til å være sant

Om Norges Banks anslag slår til bør Ola og Kari Nordmann være svært fornøyde, mener sjeføkonomene.

FOR OPTIMISTISKE? Sjeføkonom Øystein Dørum mener sentralbanken er svært optimistiske i sine anslag.
Publisert: Publisert:

Torsdag kunne norske boligeiere puste lettet ut etter at sentralbanksjef Øystein Olsen annonserte at Norges Bank høyst sannsynlig vil holde renten uendret på 1,5 prosent helt frem til 2016.

Det mener sjeføkonom Øystein Dørum i DNB tyder på at Norges Bank fortsatt har stor tro på økonomisk vekst i Norge.

- Om det går slik i norsk økonomi som sentralbanken her legger til grunn, bør vi alle være svært fornøyde, fordi det betyr at Norge har sklidd gjennom lavere vekst i eurosonen, mulighetene for lavere oljeinvesteringer og en mindre petroleumsdrevet økonomi på en svært god måte, sier han til E24 kort tid etter dagens melding fra Olsen og Norges Bank.

Les også

Tror flere banker vil sette ned renten

- Det er nesten for godt for å være sant, fortsetter Dørum.

OVERRASKET: Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

DNBs anslag for veksten i norsk økonomi ligger på 1,6 prosent, mens Norges Bank ser for seg en vekst på 2,25 neste år.

Fjerner alle muligheter for kutt

Ved forrige rentemøte i sommer signaliserte Olsen at Norges Bank kunne kutte renten under dagens rentemøtet. Nå har imidlertid sentralbanken fjernet alle mulighetene for et slikt kutt, mener sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

- Vi hadde ventet at Norges Bank ville holde renten uendret, men at de nå utelukker alle muligheter for rentekutt i rentebanen er uventet, sier han til E24.

Jullum tror nå det er helt uaktuelt å tenke seg at Norges Bank kutter renten med det første.

- Da må det skje en ganske dramatisk endring enten i eurosonen eller i norsk økonomi, sier sjeføkonomen til E24.

Les også

- En større renteøkning blir veldig tøft for meg

Utelukker ikke renteøkning på boliglån

- Ingen kraft på kloden kan hindre at 2015 blir et svakt år for norsk økonomi, sa sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til E24 onsdag.

Han la til at han ikke tror norske boligeiere har noe å frykte i årene som kommer. Det er Jullum uenig i og peker på at utelukkelsen for rentekutt kan gi noe høyere renter på boliglånet i løpet av året.

- At mulighetene for kutt nå er borte kan føre til at rentene på norske boliglån kanskje vil øke noe i løpet av de neste to årene, sier Jullum.

Eksportnæringen må tåle uendret rente

Torsdagens rentebeslutning fører til at det nå er et stort gap mellom norske renter og rentene hos våre viktigste handelspartnere i EU som nå har historisk lav rente med 0,05 prosent og negativ innskuddsrente.

- Det er klart at dette vil påvirke norsk eksportnærings konkurransedyktighet, men så lenge kronen holder seg svak er dette et rentenivå de bør tåle, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

E24 DIREKTE:Vi fulgte pressekonferansen

Han peker på at Norges Banks anslag legger til grunn at veksten i norsk økonomi fortsatt vil være på et relativt godt nivå.

Videre peker han på at den norske kronen fortsatt er svært svak sammenlignet med både euro og dollar, noe som gjør norsk eksport mer konkurransedyktig på tross av renteforskjellen.

- Kronen må få en kurs på mellom 7,70 til 7,60 for at renteforskjellen skal bli noe stort problem, og det er vi ikke for oss at vil skje med det første, sier Dørum til E24.

I timen etter pressekonferansen styrket den norske kronen seg med 0,91 prosent mot euroen til en kurs på rundt 8,20.

- Jeg tror ikke dagens rentebeslutning vil endre spesielt mye på kronen. Vi kan kanskje vente oss at den styrker seg noe, men det er fortsatt andre faktorer som gjør at den vil holde seg lav i tiden fremover, sier Dørum.

Les også:

- Renten anslås å holde dagens nivå ut neste årFlere spekulerer i ustabilt pund mens skottene går til urneneI dag får vi svar på om Draghis «seddelpresse» virker

Publisert: