Dette har de blitt enige om

Her de viktigste endringene i statsbudsjettet for neste år.

ENIGE ETTER 16 DAGER: Etter 16 dager med forhandlinger signerte de parlamentariske lederne i Høyre og Fremskrittspartiet - Trond Helleland og Harald Tom Nesvik - budsjettavtalen med Kristelig Folkepartis og Venstres partiledere Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.

  • Line Midtsjø
  • Jo Andre Aakvik
  • Sigrid Moe
Publisert:,

VANDREHALLEN (E24): Kampen om milliardene er fredag formiddag – etter 16 dager med forhandlinger – over.

– Det har vært noen tøffe tak, men den gode tonen mellom oss partiene har bidratt til å finne løsninger, sier Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder, når han ved 11.20 fredag formiddag åpner pressekonferansen hvor høyreblokken presenterte sitt endelige budsjett for 2015.

I prosessen har regjeringspartienes fanesak om reduksjon av skatter og avgifter blitt noe redusert i forhold til deres opprinnelige budsjett. Totalt er skatte- og avgiftslettelsene nå på 4,1 milliarder kroner, 1,7 milliarder kroner mindre enn de skattekuttene regjeringen foreslo i sitt eget statsbudsjett.

Les også

Siv bruker 164 milliarder oljekroner

Men noen skattelettelser er sågar økt, minstefradraget i inntektsskatten øker til 89.150 kroner, noe som er 700 millioner kroner mer enn det opprinnelige budsjettforlaget.

Regjeringspartiene går derimot på en ventet smell ved av formuesskatten bare senkes fra 1 til 0,85 prosent. Høyre og Fremskrittspartiet ønsker senke den til 0,75 prosent.

Samtidig har Frp, som på forhånd ventet, ikke firt ett øre på bensinavgiften.

Trine Skei Grande, leder av Venstre, trakk i sin presentasjon av budsjettet frem de seire som hennes parti har vunnet i bilpolitikken.

Les også

Venstre vil kutte oljepengebruken– Vi gjør hybridbiler mye billigere og biodiesel mye mer konkurransedyktig. Dette er å forsterke klimaforliket, sier hun.

Venstre mener de har vunnet frem på andre samferdselsområder ved at overføringene til kollektivtransport og jernbane øker med over 800 millioner kroner,

– Jeg er ganske stolt over i at vi i dag for første gang har et budsjett hvor utslippene fra transportsektoren kommer til å gå ned, sier Skei Grande videre på pressekonferansen.

Venstre-lederen trekker også frem at partiet har fått gjennomslag for viktige saker innen utdanning.

– Et viktig prinsipp for Venstre er at høyere utdanning skal være gratis i Norge, og det kommer det også til å være i fremtiden, sier Skei Grande.

– I tillegg har vi en stor satsing på de aller fattigste, og da det fattigste barna. Alle 4- og 5-åringer skal ha et gratis barnehagetilbud, fortsatte Grande.

Fikk tilbake 1-prosentkravet

KrFs Knut Arild Hareide legger i sin tur vekt på at partiet har vunnet frem i viktige familie- og fattigdomsspørsmål.

For ektefolk er det verdt å merke seg at skatteklasse 2 skal bestå. Dermed kan gifte hvor én av partene tjener en god del mer enn den andre fortsatt ha en skattefordel.

Også Knut Arild Hareide bruker presentasjonstiden sin på å snakke om skole – og barnehage.

– Vi er opptatt av valgfrihet. I dag står mange ettåringer uten barnehageplass. Med dette budsjettet tar vi et langt skritt fremover for å sikre valgfriheten, sier Hareide.

– I tillegg blir det 400 millioner kroner mer til barnehagene, sier han videre.

Hareide understreker også at KrF har sørget for å videreføre målet om at 1 prosent av landets bruttonasjonalinntekt skal gå til verdens fattige.

– Det synes jeg er utrolig viktig. Vi har fire store humanitære kriser. Vi har den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig, sier Hareide.

Les også

KrF ber regjeringen droppe kutt i formuesskatten

Gir til forbrukerne

Opprinnelig hadde den blåblå regjeringen et forslag om å heve grensen for toll og avgiftsfri import fra 200 til 500 kroner.

Etter å ha forhandlet med Venstre og KrF er den nye kvoten 350 kroner. Men i motsetning til tidligere så er den nye grensen inkludert utgiftene til frakt.

– Ja, det er et kompromiss at den kvotefrie netthandelen har økt fra 200 kroner til 350, sier Tom Harald Nesvik, parlamentarisk leder i Frp til E24 i Stortingets vandrehall.

– Siden dette er inkludert frakt, er det da en reell økning som det er verdt å snakke så mye om?

– Det er en økning i beløpet som er et viktig signal om konkurranse som bransjen må ta innover seg. Det er også en håndsutstrekning til forbrukerne, sier Nesvik.

Les også

Stormberg-sjefen: - Nå blir vi i Norge

Lang dags ferd mot natt

Mindretallsregjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett allerede 8. oktober i år. Siden har det stormet både i politiske kretser, og skal man tro meningsmålingene også blant velgerne.

Forhandlingene har pågått frem til 5-tiden natt til fredag, 21. november. Det har med andre ord vært en tidkrevende affære.

I 10-tiden fredag ble det kjent at Stortingsgruppene til Venstre og KrF har godkjent budsjettskissen.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa rett ut at profilen i statsbudsjettet fjernet henne ytterligere fra Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering er fjernere enn på lenge:

– Det er helt klart mindre fristende å gå inn i regjeringen nå enn det var før de la frem budsjettet, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til VG 31. oktober i år.

Les også:

Oljefondet tjener «egentlig» 160 milliarder kroner i årVelgersmell for Høyre og Frp på ny målingFlere artikler

  1. Frp: – Vi vil gjøre det mer fristende for folk å velge grønt

  2. Venstre og KrF går for budsjettløsning

  3. Frp måtte betale for bensinseier

  4. Annonsørinnhold

  5. Venstre med sosial satsing i alternativt budsjett

  6. Frp-velgere flykter i protest, tror samarbeidspartiene