NORDEA: - Eurokollaps ikke realistisk

Fallende eurokurs og sterk politisk vilje til å gjennomføre reformer gjør at eurosamarbeidet vil overleve krisen, mener Nordea-sjeføkonom Steinar Juel.

- PANIKKEN BORTE: Eurosonen kommer fortsatt til å ha store gjeldsproblemer, men faren for et eurosammenbrudd er ikke lenger påtrengende, mener Nordea Markets' Steinar Juel.
Publisert:

- Det er ingen tvil om at flere euroland vil slite med store gjeldsproblemer lenge. Likevel er spørsmålet om eurosystemet vil bryte sammen, som plagde oss slik i fjor, ikke lenger påtrengende, sier Nordeas sjeføkonom Steinar Juel til E24.

Juel og kollegene legger tirsdag frem årets første "Økonomisk oversikt" i Nordeas lokaler på Majorstua i Oslo, med prognoser for den økonomiske utviklingen både hjemme og ute.

Nordea-økonomene er bekymret for den private gjeldsutviklingen i Norge, men mer optimistiske på vegne av den europeiske statsgjelden.

- EU har nå gått opp en løype som gjør at håndteringen av situasjonen virker mye tryggere enn før. De mest utsatte landene tar politiske grep som er rimelig tøffe, både når det gjelder budsjettinnstramminger og ellers, sier Juel.

Kollega Katrine G. Boye viser til at også banksektoren nå gir uttrykk for at "smittefaren" er blitt mindre i eurosonen.

- Da uroen var som størst rundt Hellas i mai-juni i fjor, slet banker over hele Europa med å hente penger. Etter krisen i Irland i høst, skiller markedet tydeligere. Det er nå stort sett bare banker i PIGS-landene som må hente store penger i Den europeiske sentralbanken, sier Boye.

LES OGSÅ: Svensk sjeføkonom: - Eurokrisen blir avklart i første kvartal

Valuta gir vekstimpuls

Den politiske handlekraften er det ene hovedargumentet til hvorfor Juel tror det går bra i eurosonen.

Det andre er knyttet til vekstforventninger i verdensdelen. Ikke minst skaper en svakere euro gode forutsetninger for vekst.

Nordea spår at dollar-euro-kursen vil bevege seg fra 1,345 (dollar per euro) i dag til 1,20 på 12 måneders sikt.

- Det at euroen svekker seg, bedrer konkurranseevnen for hele euroområdet. Ikke minst nyter Tyskland godt av det, og sterk tysk vekst skaper ringvirkninger i hele Europa, sier Juel.

LES OGSÅ:

- Får hjelp av USA

Også bedrede utsikter for den amerikanske økonomien øker sjansen for at Europa snart vil få vekstrater som gjør det lettere å få bukt med en statsgjeld som i mange land utgjør mer enn 100 prosent av bruttonasjonalproduktet.

- USA og Europa er tett knyttet sammen, så god vekst i USA vil gi Europa en vekstimpuls også, sier Juel.

- Men vil ikke de tøffe innstrammingene i offentlig pengebruk, som pågår i de fleste eurolandene, redusere veksten?

- Jo, men det vil bli kompensert av at en svak euro bedrer konkurransekraften, svarer Juel.

LES OGSÅ:

- Er villig til å fylle på

I går ble toppmøtet mellom EUs finansministre avsluttet i Brüssel. I forkant hadde

Nederlands finansminster Jan Kees de Jager fortalte pressen i går kveld at en EFSF-økning var blitt diskutert, men uten noe vedtak. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble understreket at innsparinger og reformer i offentlig sektor uansett er det viktigste.

- Hvis vi vil styrke stabiliteten, veksten, konkurransekraften og velferden i Europa, så må vi identifisere årsakene på den ordentlig måte, sa Schäuble til Reuters i går kveld.

Juel er enig med Schäuble.

- Det er tull å bruke mye krefter på å diskutere størrelsen på krisefondet. For det første er fondet stort nok til å håndtere en krise ikke bare i Portugal, men også i Spania. Dessuten har EU demonstrert vilje til å fylle på hvis nødvendig, sier Juel.

Viljen til å opprettholde europrosjektet ble understreket av Tysklands forbundskansler Angela Merkel i et Stern-intervju onsdag.

- Vi vil aldri gå tilbake til tyske mark, men fortsette med å gjøre alt som er nødvendig for å garantere en stabil euro, sier Merkel ifølge Reuters.

LES OGSÅ:

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: