- Lav interesse for gresk gjeldsavtale
Greske myndigheter sliter med å få investorene til å gå med på store tap frivillig.
Igjen er det duket for en avgjørende uke for kriserammede Hellas:
Torsdag forfaller nemlig fristen for den greske gjeldsbytteavtalen. Ved hjelp av denne kan investorene bytte inn sine statsobligasjoner i nye som har lenger løpetid og lavere rente.
Håpet er at denne skal redusere den greske statsgjelden med i overkant av 100 milliarder euro på bekostning av investorene, som påføres et tap på mer enn 50 prosent av de opprinnelige obligasjonene.
Nå ser det imidlertid ut til at investorene i liten grad ønsker å bli med på avtalen, som er definert som «frivillig» for å hindre at obligasjonsbyttet blir definert som mislighold.
Ifølge kilder Financial Times har snakket med har obligasjonsbyttene nemlig gått tregt. Til og med greske investorer er svært tilbakeholdne med å gå med på avtalen, opplyser kildene FT har vært i kontakt med.
Veien videre avgjøres av hvor høy andel av investorene som ønsker å delta: Hellas er avhengig av at 75 prosent blir med. Dersom andelen er høyere enn 66 prosent, men under 75 prosent, vil myndighetene bruke en ny lov til å tvinge resten av investorene til å bli med.
Er det færre enn 2 av 3 av investorene som vil bli med på bytteavtalen, er det imidlertid lite som kan gjøres. Da vil Hellas få store problemer når et stort lån forfaller 20. mars.
Les også: Greker gikk amok etter å ha mistet jobben
- Pengene er tapt
Sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebank 1 SMN tror investorene sitter og veier de ulike utfallene opp mot hverandre nå.
- Alternativet til å være med på bytteavtalen, er egentlig å fremtvinge en full konkurs. Dette er et spørsmål om hvor store tap som oppstår ved de to tilfellene, sier de Lange til E24.
Han mener selv det beste alternativet er å bli med på bytteavtalen, med lavere rente, da det er større sannsynlighet for at myndighetene vil klare å betjene de nye obligasjonene.
- Jeg har mine sterke tvil om at dagens obligasjoner vil bli betjent på en forsvarlig måte.
Heller ikke de nye obligasjonene vil gi noen pen avkastning, tror han. Myndighetene vil i beste fall klare å betale de sterkt reduserte avdragene i noen få år.
- Investorene bør regne med at pengene mer eller mindre er tapt, sier de Lange.
Les også: Statsministeren i Hellas sier fra seg lønnen
- Vil tuppe Hellas ut
Dersom investorene fortsetter i samme spor som de ifølge FTs kilder i dag befinner seg i, vil Hellas få problemer om svært kort tid.
Da går det mot en reell, ukontrollert konkurs for Hellas.
- Det kan gi et insentiv for EU til å tuppe Hellas ut. Jeg tror EU nå er grundig lei av Hellas, og er på jakt etter mulighet til å kaste ut landet av unionen, sier de Lange.
Les også: Moody's mister troen på Hellas