Dropper folkeavstemning

Statsministeren i Hellas åpner for at folket likevel ikke skal stemme om EUs redningspakke.

GEORGES GOBET
  • Even Landre
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:,

Tre dager etter at den greske statsministeren Georgios Papandreou varslet at han vil la foket stemme over EUs redningspakke, kommer det kontrabeskjed.

Den greske statsministeren åpnet torsdag ettermiddag for at han er villig til å avlyse folkeavstemningen hvis han får opposisjonen til å stille seg bak EUs kriseplan i nasjonalforsamlingen.

– Jeg vil være fornøyd selv om vi ikke har noen folkeavstemning, noe som aldri var noe mål i seg selv. Jeg er glad for at all denne debatten i det minste har fått folk til å ta til fornuft, sa Papandreou i en tale til nasjonalforsamlingen torsdag, ifølge en tekst som ble delt ut til pressen, melder NTB.

Han roste også opposisjonen for å støtte kriseplanen, men nå vil han også at de stemmer for planen i nasjonalforsamlingen.

Trenger 180 av 300 stemmer
Ifølge den greske finansministeren Evangelos Venizelos er den neste låneutbetalingen fra troikaen EU/ECB/IMF nødt til å være i havn innen 15. desember.

Han sa også at den greske regjeringen kategorisk er nødt til å utelukke hvilket som helst folkeavstemning om redningspakken eller Hellas` medlemsskap i eurosonen.

Venizelos sa også at en redningspakke bør godkjennes av minst 180 av 300 parlamentsmedlemmer.

Samlingsregjering
Papandreou & co sitter nå i forhandlinger med opposisjonen om å danne en felles «samlingsregjering».

- Regjeringen i Hellas åpner for både en samlingsregjering og nyvalg, sier forsker Asimina Michailidous ved senter for Europa-forskning på Universitetet i Oslo til E24.

På teppet
Det vakte voldsomme reaksjoner at den greske finansministeren Georgios Papandreou kunngjorde at han ville avholde folkeavstemning om den nylig fremforhandlede redningspakke med EU og IMF.

To dager senere troppet Papandreou opp til EU og IMFs toppledere, som var samlet i forkant av det nå pågående G20-møtet i den franske filmbyen Cannes.

Holdningen til disse var klar:

- For en uke siden tok 17 av oss en felles beslutning. Vi vil ikke akseptere at noen trekker seg unna disse beslutningene, sa eurogruppens leder Jean-Claude Juncker etter at han kom ut fra møtet mellom Frankrike, Tyskland, EU og IMF onsdag kveld.

Kritiseres av sine egne
Heller ikke Hellas' finansminister Evangelos Venizelos mente en folkeavstemning om redningspakken var noen god idé.

Torsdag morgen viste det seg at Papandreous viktigste allierte - finansmininster Evangelos Venizelos - synes avstemningen er en dårlig idé.

- Hellas' plass i eurosamarbeidet er en historisk seier for det greske folket som ikke kan trekkes i tvil. ... det kan ikke avhenge av en folkeavstemning, sa Venizelos i en offisiell uttalelse fra Cannes.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gresk TV: Papandreou går ikke av - skal «slåss videre»

  2. BBC: - Den greske statsministeren går av om 30 min

  3. - Papandreou kan trekke avstemningskravet

  4. Annonsørinnhold

  5. Papandreou starter jobben med ådanne ny samlingsregjering

  6. Ringte EU-toppene i dag: - Avstemningen er avlyst