Håper Abbas snur i siste liten

USA og Storbritannia håper i det lengste at palestinerne vil droppe forsøket på å få oppgradert status i FN.

CLINTON IMOT ABBAS FN-PLANER: USAs utenriksminister Hillary Clinton spaserer med den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, etter et møte i Ramallah 21. november.

Marko Djurica
  • NTB
Publisert:

Begge de to stormaktene gjorde onsdag nye forsøk på å overtale palestinernes president Mahmoud Abbas.

Men Abbas sto på sitt og gjentok at han torsdag vil be FNs hovedforsamling behandle saken. At to høytstående amerikanske tjenestemenn oppsøkte Abbas på hotellet hans, fikk ikke presidenten til å skifte mening.

– Vi dro opp dit for å formidle synspunktene våre én gang til og be ham revurdere saken, sier Victoria Nuland, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

Abbas skal ha fått svært tydelig beskjed om at USA kommer til å stemme nei til å gi de palestinske områdene status som observatørstat.

– Blir ikke lettere

Også utenriksminister Hillary Clinton gjentok onsdag USAs syn og sa palestinernes framstøt i FN ikke vil gjøre det lettere å oppnå fred med Israel.

– Den eneste måten å oppnå en varig løsning på er å gjenoppta direkte forhandlinger, sa utenriksministeren.

Storbritannias utenriksminister William Hague tok personlig kontakt med Abbas og ba ham droppe FN-avstemningen. Presidenten lot seg ikke rokke, og Hague sier britene trolig vil avstå fra å stemme når saken blir behandlet.

– Vi må respektere Abbas' beslutning. Ingen bør være i tvil om at han er en modig mann som ønsker fred, sier Hague.

Kan bli gransket

Britene skal også ha forsøkt å presse palestinerne til å gi garantier som ville ha gjort oppgraderingen til et mindre problem for Israel.

Den israelske regjeringen frykter at palestinerne vil bruke sin nye status til å klage Israel inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Som observatørstat vil det være mulig å be ICC undersøke om Israel begår krigsforbrytelser.

Hanan Ashrawi fra Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) sier Storbritannia og flere andre land har forsøkt å presse palestinerne til å love at de ikke vil anlegge sak mot Israel i Haag.

– Vi har ikke gitt etter for presset, og vi har ikke forpliktet oss til noe, sier Ashrawi.

Det er ventet at et stort flertall i Hovedforsamlingen vil stemme for å oppgradere palestinerne til observatørstat. Norge, Danmark, Frankrike og Sveits er blant landene som har varslet at de vil stemme ja.

Israel og USA er sterkt imot oppgraderingen, men også Tyskland og Canada har gjort det klart at de ikke kommer til å støtte forslaget.

Publisert:

Flere artikler

  1. Abbas sender inn ICC-søknad

  2. Netanyahu kritiserer Sveriges Palestina-plan

  3. Kerry møter Abbas i Egypt

  4. Egypts president ber om nye fredssamtaler

  5. Populær høyrenasjonalist blir Israels nye president