32 milliardærer får minst 461 millioner i skattelette av Erna

Høyre vil ikke at Kjell Inge Røkke skal bli nullskatteyter. De nøyer seg med å gi han minst 43,6 millioner kroner i skattelette.

FÅR SIN ANDEL: Kjell Inge Røkke får halvert sin samlede personskatt med Høyres modell for formuesskatt. Høyre regnet ikke på effektene for de rikeste nordmennene før de lanserte sitt forslag.
  • Johann D. Sundberg
  • Bjørn Haugan
  • Lars M. Glomnes
Publisert:

Landets milliardærer vil fortsatt måtte betale formuesskatt med Høyres nye forslag til formuesskatt.

Men skatteregningen for landets aller rikeste vil bli kraftig barbert om Høyre får gjennomført sitt forslag (se faktaboks).

E24 har beregnet hvordan Høyre-leder Erna Solbergs forslag til endringer ville slått ut om de var innført for ligningen for 2011, som er siste gjennomførte skatteoppgjør.

Les også: Dette er Høyres skatteløsning

Halverer skattebyrden

Beregningene (se faktaboks om hvordan vi regnet) forteller at de 32 nordmennene som var oppført med en formue på en milliard kroner eller mer samlet ville ha fått en skattelette på minst 461 millioner kroner.

Se tabellen nederst i saken.

For mange av milliardærene ville Høyres endringer i formuesskatten ha ført til en halvering av den totale skatten de betaler.

E24 har tidligere, basert på skattelistene, beregnet at 80,82 prosent av den samlede skatten landets 32 milliardærer betalte i 2011 var formuesskatt.

For åtte av milliardærene utgjorde formuesskatten mer enn 99 prosent.

Kjell Inge Røkke er en av disse. 99,5 prosent av hans samlede skatt i 2011 på 87,4 millioner kroner er formuesskatt.

E24 har så langt ikke fått noen kommentar fra Røkke om Høyres skatteforslag.

Han har tidligere sagt at han lever godt med dagens formuesskatt. Han også sagt, vel og merke før de rødgrønne skjerpet skatten for de med høyest formue, at han mente det var viktigere å kutte i toppskatten enn å kutte i formuesskatten.

500 krokodillesko

Rødt-leder Bjørnar Moxnes omtaler Høyres modell som en gavepakke for de super-rike. Om utsiktene til at Røkke kan få en skattelette på minst 43 millioner, sier han:

EKSKLUSIVT: Jonathan Lobb er daglig leder skobutikken i London hvor Kjell Inge Røkke, ifølge Kapital, har kjøpt et par krokodillesko til 100.000 kroner.

- Da kan han kjøpe seg nesten 500 nye krokodillesko, med henvisning til skoene i krokodilleskinn som Røkke nylig kjøpte for 100.00 kroner.

Med litt kvantumsrabatt burde 500 par være innen rekkevidde for Røkke.

Les også: Kjøpte sko til 10.000 kroner

- Høyre gir et stort bunnfradrag for å dekke over at de kutter formueskatten for de superrike med over 55 %. Ingen bør la seg lure av denne avledningsmanøveren, legger Moxnes til.

Vil gå motsatt vei

- Det er tull at de rikeste lider under formueskatten. Uansett om du eier en million eller en milliard betaler du samme lave sats på 1,1 %. Det er under snittet i OECD, som ligger på 1,8%.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

- Rødt vil gjøre motsatt av Høyre, og heller øke skatteinnsatsen fra de superrike. Vi foreslår et nytt trinn, slik at skatten dobles for formuer over 10 millioner kr. Det vil kun ramme den 1 prosent rikeste delen av befolkningen. Dette er penger vi trenger for å betale for framtidens velferd. Alternativet er skatteøkning for vanlige folk eller velferdskutt, avslutter han.

1.000 får 1,6 mrd.

De 761 borgerne som er oppført med en skattbar formue på 100 millioner kroner eller mer ville fått en skatteregning som samlet var 1,49 milliarder lavere om Høyres modell for formuesskatt hadde vært innført i 2011.

De 1.000 med høyest skattbar formue ville sluppet 1,63 milliarder kroner billigere unna.

Ingen av disse 1.000 personene vil med E24s forutsetninger (se faktaboks) fått en skattelette på mindre enn 574.557 kroner med Høyres modell for skatt av formue.

I gjennomsnitt vil de 1.000 borgerne med høyets formue få en skattelette på 1,63 millioner kroner hver. De 32 milliardærene får 14,4 millioner i gjennomsnittlig skattelette med Høyre.

- Ikke problematisk

Høyre sier de ikke har regnet på hvor mye Norges aller rikeste vil spare på endringene partiet foreslår.

– Nei, vi ser ikke det som vår oppgave å regne på det, men det regner vi med at andre vil gjøre i etterkant, sier nestleder Jan Tore Sanner til VG.

Han understreker at det ikke skal bli nullskatteytere av Høyres ordning, men vil ikke gå i detalj på hva som vil være et minimumsnivå for de rikes bidrag.

– Nå får de omtrent halvert det skjæringspunktet, men akkurat hvor det skillet går, vil jeg ikke konkretisere nå. Det skal være rettferdig, og vi har vært tydelige på at de som har mest skal betale mest, sier Sanner.

Partileder Erna Solberg sier det ikke er noe problem om de aller rikeste får store skattelettelser.

– Jeg synes ikke det er problematisk. Vi fjerner formuesskatten for å ta hensyn til norske bedrifter. Det er det viktigste, sier Solberg til VG.

Fornøyd Hagen

Stein Erik Hagen, som for kort tid siden tok til orde for en modell som ligner Høyres, er fornøyd med forslaget fra partiet han har gitt økonomisk støtte til.

– Jeg synes formueskatt-forslaget til Høyre er fornuftig. Jeg er for tiden i USA og har ikke fått satt meg inn i detaljene, men forslaget ser bra ut, sier Stein Erik Hagen til VG.

– Du fremmet selv forsalg om en kakseskatt for kort tid tilbake, som et alternativ til formueskatten?

– Høyre-forslaget har samme hovedelement, med et stort bunnfradrag, sier Hagen.

Les også: Stein Erik Hagen vil ha rikingskatt

Sparer selv 7,7 mill.

Han synes ikke det er rimelig å spekulere i om han selv engasjerer seg i saken fordi han nå ligger an til å kunne få et skattekutt på 7,7 millioner kroner i året.

– Jeg synes den debatten blir helt feil. Det er ren retorikk. I realiteten betyr det at disse pengene reinvesteres i bedriftene. Jeg tar de ikke ut og det er det ingen andre rike som har behov for heller. I stedet for at de forsvinner ut av bedriften og inn i statskassen, blir de med Høyres forslag reinvestert i bedriften, slik at de bidrar til verdiskapning og flere arbeidsplasser. Med de negative signalene som nå kommer for fremtiden for oljebransjen, er det bra at landbasert industri og næringsliv får hjelp til å skape fremtids-arbeidsplasser på land, sier Stein Erik Hagen til VG.

Les også

852 betaler 22,7 prosent av formuesskatten12.079 kroner fikk Bipper-Silje til å true med å flytteUten formuesskatt får Røkke 99,5 prosent i skattelette- Jeg kommer aldri til å fjerne formuesskatten

Listen viser skattbar formue og samlet inntekts- og formuesskatt for landets 32 ligningsmilliardærer basert på skattelistene for 2011. I tillegg er E24s beregninger over eventuell skattelette om Høyres modell var gyldig for 2011 tatt med. Se faktaboks for grunnlaget for E24s beregninger.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Det er ikke for disses velferdvi vil kutte formuesskatten

  2. Giverne sparer 108 millioner hvis Høyre vinner

  3. Erna Solberg snur om nullskatteytere

  4. - Fordelingseffekten erhelt forferdelig

  5. Uten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skatt