Johnsen stiller strengere krav til bankene

I et nytt regelverk for kapitalkrav for norske banker, pålegger finansminister Sigbjørn Johnsen mer kapital bak hver krone som lånes ut til boliglån.

LEGGER MER VEKT PÅ RISIKO: Finansminister Sigbjørn Johnsen pålegger bankene å ta mer hensyn til risiko når de beregner hvor mye kapital det må være bak et boliglån.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Den såkalte nevnerforskriften fastsetter blant annet hvordan bankene skal vektlegge risikoen for tap på boliglån i sine beregninger av kapitaldekning. Reglene som Finansdepartementet fastsatte søndag, skal gi likere konkurransevilkår mellom norske og utenlandske banker, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er helt grunnleggende viktig at vi har solide og ordentlige finansinstitusjoner folk kan stole på. Vi lærte mye av bankkrisen, sier den avtroppende finansministeren til avisen.

Hensikten med de mange og strengere kravene som den rødgrønne regjeringen har stilt til bankene etter finanskrisen i 2008, har vært å gjøre dem mer robuste.

Spleiselag

Johnsen avviser imidlertid at de nye reglene kommer til å bety økte renter for lånekundene.

- Bankene har jo snakket om et spleiselag, der både aksjonærene og kundene må bidra. Vi som kunder har bidratt allerede gjennom økt rentemargin, sier Johnsen som mandag skal holde sin finanstale i Stortinget.

Han peker på at norske banker går svært godt for tiden, og at avkastningen til aksjonærene er god.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Frp lover å stanse Sigbjørn Johnsen

  2. - En av de viktigste sakene jeg har jobbet med

  3. Betalt innhold

    Hva er motsyklisk kapitalbuffer?

  4. Jensen advarer bankene mot å skru opp renta

  5. - Det har blitt minst like ille som vi forutsatte