Nytt forsøk på bankkompromiss i EU

Veien fram er kronglete, men EU-landene håper snart å kunne nå et kompromiss om en fremtidig bankunion.

FORHANDLER: Sveriges finansminister Anders Borg i samtale med sin tyske kollega Wolfgang Schaeuble.
Publisert: Publisert:

– Det er fare for at vi blir sittende her hele natten, sa svenske Anders Borg på vei inn til EUs finansministermøte i Brussel tirsdag.

Arbeidet med en bankunion for eurolandene sto igjen på planen. Selv om landene er enige om behovet for bedre kontroll med banksektoren, er det en krevende øvelse å få til enighet om alle elementene i unionen.

Men Borg hadde tirsdag tro på en overordnet politisk enighet, men han tror ministrene må tilbake til Brussel før jul for å arbeide med de nødvendige lovtekstene.

– Det kan være mulig å finne en politisk enighet om de større prinsippene, sier han.

Uenighet

Mens landene er enige om et felleseuropeisk banktilsyn, er ett av de vanskeligste gjenværende spørsmålene en fellesmekanisme for avvikling eller redning av banker i nød. Spørsmålet er hvor mye makt som skal flyttes til Brussel og til EU-kommisjonen. Mektige Tyskland har ønsket å holde nasjonal kontroll.

Et annet spørsmål er hvor mange banker som skal omfattes. Tyskland ønsker å inkludere de største bankene, Frankrike ønsker å innlemme alle de 6.000 bankene i eurosonen.

Landene må også bli enige om opprettelsen og utformingen av et fond som skal kunne brukes når det blir vedtatt at en nødbank skal avvikles eller få krisehjelp.

Komplisert

Faren er at kompromissene om bankunionen til slutt skal bli så kompliserte at det blir vanskelige regler å ta i bruk den dagen det eventuelt igjen smeller i banksektoren.

– Forhåpentlig får vi en solid bankunion, sier Jeroen Dijsselbloem, Nederlands finansminister og leder i eurogruppen, optimistisk på vei inn til møtet.

Les også:

Ny runde om bankunion i BrusselModeraterna sier nei til bankunion i EUEU oppretter felles banktilsynAvventer avgjørelse om bankunion til etter valg i Tyskland

Publisert:
Gå til e24.no