- Omstridt finansminister tok opp toppmøte i skjul

Den greske finansministeren har igjen klart å pådra seg harme. Nå er det uttalelser til en gresk avis som etter sinnene i kok.

UORTODOKS: Den greske finansminsteren har klart å hisse på seg det meste av EU-politikere.

Geert Vanden Wijngaert
Publisert:,

Yanis Varoufakis ble i april fjernet fra forhandlingene med kreditorene av statsminister Alexis Tsipras. Den særdeles kontroversielle ministeren har irritert på seg de fleste av sine kolleger i eurosonen.

Ifølge rapporter måtte han spise middag alene etter toppmøtet i Riga i april. Ingen av de andre ministrene ville spise med ham.

Nå har han på ny hisset på seg folk. Denne gangen er det uttalelser til en gresk avis, hvor han forteller at han har tatt opp et konfidensielt møte med eurosonens finansministre på bånd, som er årsaken, ifølge Reuters.

Les også

Varoufakis i natt: – Et mirakel at Hellas klarte å betale IMF

Opptakseventyr

Det er ingen lover som forbyr opptak, så lenge de blir holdt konfidensielle. Det er uttalelsen om at han faktisk har gjort det, som har lagd bråk i Hellas.

– Varoufakis har krysset linjen for politisk frimodighet og uansvarlighet. Det Hellas har vunnet, har de gjort gjennom allianser. Hellas vil ikke vinne noe ved å ta opp motparter, sier lederen for Pasok-partiet, Stavros Theodorakis.

På spørsmål om opptakene i det greske parlamentet skal Varoufakis hverken ha avkreftet eller bekreftet at han tok opp møtet.

– Min respekt for konfidensialiteten av samtalene med mine partnere, kolleger, med institusjonene, er eksemplarisk, og jeg tror det er blitt lagt merke til og forstått av alle.

Da Varoufakis ble omringet av journalister på vei inn til finansdepartementet, svarte han følgende på spørsmål om det var snakk om video eller lyd.

– Eventyr, eventyr, eventyr.

Varoufakis er økonomiprofessor, og er en del av regjeringen til venstreorienterte Syriza, SV og Rødts søsterparti. Han er imidlertid ikke medlem av partiet selv.

Les også

Hellas sa de ikke kunne betale IMF-regning

(Saken fortsetter under bildet.)

INGEN VAROUFAKIS-VENN? Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har vært i tottene med grekernes forhandlingsgenerasjon flere ganger, ikke minst da Varoufakis ledet den. Her er han sammen med kansler Angela Merkel.

Markus Schreiber/

Langt unna avtale

Nevnte Varoufakis sa tidligere denne uken at de var svært nærme en avtale med kreditorene. Hans tyske kollega Wolfgang Schaeuble sier derimot nå at den uttalelsen rimer dårlig med de pågående forhandlingen, Reuters.

– Det jeg vet om forhandlingene med de tre institusjonene, støtter ikke opp om de optimistiske uttalelsene fra Athen, sier Schäuble.

– Det er ingen substans i uttalelsen om at vi nærmer oss en avtale, fortsetter han.

På spørsmål om han trodde Hellas nærmer seg status som insolvent, var svaret at situasjonen er i Athens hender.

– Jeg kan ikke utelukke noe.

Her kan du se hva Hellas må betale i renter og avdrag i sommer.

Les også

Hellas tilbake i resesjon

Ingen avtale = konkurs

Den mektige finansministeren sa i 2012 at en gresk statskonkurs var en glemmesak. Til den franske avisen Les Echos sier han nå at han må tenke seg veldig nøye om før han eventuelt gjentar den lovnaden.

– Den suverene, demokratiske beslutningen til det greske folket, har satt oss i en veldig vanskelig situasjon.

Han sikter da til det greske valget i januar, som endte opp med en radikal venstreregjering.

Schäuble var en av arkitektene bak eurosonens krisepakker for å takle gjeldskrisen. Han har gitt klart inntrykk av at det ikke kommer på tale å inngå noen kompromisser for at Hellas skal få utbetalt siste del av krisepakken.

Kreditorene, EU, IMF og ESB, krever at Hellas gjennomfører en rekke reformer før de utbetaler den siste slumpen med penger på 7,2 milliarder euro.

Uten en avtale, vil programmet avsluttes innen seks uker, og Hellas har da ingen andre muligheter enn å misligholde gjelden.