Erna Solberg utelukker ikke ren Høyre-regjering

Høyre-lederen er forberedt på å danne mindretallsregjering alene hvis de borgerlige partiene ikke blir enige etter valget.

-ALTERNATIV TRE: Ren Høyre-regjering er Erna Solberg tredje og minst prioriterte alternativ.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Men en ren Høyre-regjering er selvfølgelig mitt tredje og minst prioriterte alternativ. En slik regjering vil ha større problemer med å skaffe flertall i Stortinget fordi den da må bevege seg i begge retninger, sier Erna Solberg til NTB.

Høyre-lederen utdypet ikke standpunktet sitt da hun under partilederutspørringen på TV 2 tirsdag ettermiddag svarte «ja» på spørsmålet om hun og Høyre kunne regjere alene «hvis situasjonen krever det».

Men svaret kaster lys over hva som kan skje hvis Plan A – en borgerlig firepartiregjering – og Plan B – en mindretallskoalisjon med formalisert parlamentarisk støtte – faller etter valget.

– Jeg ble utfordret til å svare «ja» eller «nei» på kompliserte, politiske spørsmål. Det er vanskelig, med ganske tydelige forbehold, legger hun til.

Flertall gir ny regjering

Så langt i valgkampen ser det ut til at de fire opposisjonspartiene sliter med å bli enige om hvordan en eventuell ny regjering etter valget skal se ut.

De går sammen til valg på å kaste den sittende regjeringen, og understreker at de alle skal snakke sammen etter valget hvis det rødgrønne flertallet ryker.

Men Venstre og Kristelig Folkeparti er svært motvillige mot å regjere med Fremskrittspartiet. Og Frp utelukker å være parlamentarisk støtteparti for en regjering utgått av Høyre, Venstre og KrF. Siv Jensen utelukker støtte til enhver regjering hun ikke er med i selv.

Solberg holder fast ved at et borgerlig flertall uansett skal gi en borgerlig regjering etter valget.

– Gode muligheter

Hun mener det er «helt teoretisk» at landet får en ren Høyre-regjering etter valget.

– Det måtte i så fall være hvis vi ikke fikk realisert de andre alternativene, men slik situasjonen er på borgerlig side nå, tror jeg vi har gode muligheter til å få til helt andre løsninger, sier hun.

Overfor NTB mandag ga statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttrykk for at problemene de fire partiene opplever i dag, kan prege et formalisert samarbeid etter valget.

– Det er en usikkerhet. Vi har sett det før at det lett blir mye borgerlig rot, sa Stoltenberg.

LES OGSÅ:

  • Halvparten av økonomistudentene støtter Høyre
  • Dødt løp mellom Jens og Erna på ny måling
  • Aarebrot tror Senterpartiet kan bytte beite
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Med Ap kan man aldri ta noe for gitt når det gjelder å gå av

  2. - Ap kan regjere alene

  3. Stoltenberg erkjenner valgnederlag

  4. Dagbladet: Enige om firepartiregjering

  5. Mener 22. juli vistedårlig lederskap