- Kypriotiske banker holder stengt til neste uke

Myndighetene på Kypros bekrefter at de jobber med en «plan B».

SINNE: EUs krav om bankskatt har skapt sinne på Kypros. I påvente av andre løsninger må de imidlertid godta at bankene holder stengt.
  • NTB
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Kypriotiske banker, som har holdt stengt siden før helga, gjenåpner først neste tirsdag, melder landets medier.

Mandag holdt bankene stengt som følge av helligdag, og tirsdag og onsdag valgte landets sentralbank å holde dem stengt av frykt for kapitalflukt.

Sentralbanken har ennå ikke offisielt kunngjort at bankene vil bli holdt stengt til tirsdag.

Uklar situasjon

Den finansielle situasjonen er høyst uklar etter at parlamentet tirsdag kveld sa nei til en avtale om en redningspakke fra EU som blant annet inkluderer krav om at staten krever inn en engangsskatt på 5,8 milliarder euro fra landets bankinnskudd.

Les også: Parlamentet på Kypros stemte nei

Omtrent samtidig som meldingene om at bankene vil bli holde stengt frem til neste uke, bekrefter regjeringens talsperson at myndighetene nå jobber med en «plan B».

Etter et to-timers møte med president Nicos Anastasiades onsdag morgen har lederne for de politiske partiene besluttet å sende en gruppe representanter til sentralbanken for å diskutere en «plan B».

Samler seg i banken

Ifølge uttalelsen fra talsmannen Christos Stylianides er planen relatert til hvordan myndighetene kan finne andre måter å finansiere og eventuelt redusere behovet for å reise de 5,8 milliarder euroene bankskatten skulle innbringe.

På møtet i sentralbanken vil representantene for partiene få vite nøyaktig hva denne planen innebærer, ifølge uttalelsen fra Stylianides.

Samtidig som de politiske lederne på Kypros går fra krisemøte til krisemøte, har finansminister Michael Sarris reist til Moskva for å møte sin russiske motpart.

- Vi har hatt en svært åpen diskusjon og vi understreket hvor vanskelig situasjonen er, sa Sarris etter et møte med Anton Siluanov i Moskva onsdag.

- Vi fortsetter diskusjonen for å finne en løsning som vi håper kan få støtte, fortsatte han.

- Det ble ikke lagt fram noe tilbud, ingenting konkret. Men vi er glad for en god begynnelse, sa Sarris etter møtet.

Kypros har allerede et lån på 2,5 milliarder euro fra Russland som de uansett trenger å få reforhandlet.

Ber om russisk hjelp

Ifølge Sarris forhandles det også med Russland om støtte ut over dette.

Møtet mellom den kypriotiske og russiske finansministeren skjer etter en lengre telefonsamtale mellom president Anastasiades og Vladimir Putin tirsdag kveld.

Russland har for alvor blitt en spiller i krisen i eurosonelandet Kypros.

Ifølge di.se spekuleres det i russisk presse om at gassgiganten Gazprom skal pumpe inn kapital i bankene på Kypros mot andeler av de uutviklede gassforekomstene i kypriotisk farvann.

Den greske avisen Kathimerini skriver onsdag morgen at en mulig løsning er at Moskva sørger et salg av den utsatte kypriotiske Popular Bank of Cyprus, også kjent som Laiki.

Motytelser

Men russerne vil ikke gjøre det uten motytelser.

Den greske avisen skriver at russerne trolig vil kreve tilgang til kypriotiske gassreserver samt at de skal få etablere en marinebase på øya.

KIRKENS GULL: Presidenten på Kypros ble tilbudt kirkens gull under et møte med erkebiskopen onsdag morgen.

NATO-stormakten Storbritannia har allerede militære styrker på øya. Kypros er som en tidligere britisk koloni en del av Det britiske samveldet.

Les også: Spekulasjoner om Russland ønsker marinebase på Kypros

Geistlig støtte

I tillegg har president fått tilsagn om støtte fra geistlig hold.

Erkebiskop Chrysostomos lovet etter et møte med president å stille hele formuen til den ortodoske kirken til landets disposisjon.

- Slik at vi kan stå på våre egne to ben og ikke på utlendingers ben, sa erkebiskopen til pressen etter møtet i presidentboligen i Nikosia.

Den ortodokse kirken på Kypros er en betydelig aksjonær i landets Hellenic Bank, som er den tredje største banken på øya.

Les også

Spekulasjoner om Russland ønsker marinebase på KyprosEurolandene fortsatt innstilt på å hjelpe KyprosTysk finansminister beklager Kypros-neiSjømannsprest: - Kypriotene merker at det er trange kårTysk melding til Kypros: - De som har profittert på den kypriotiske modellen må betale regningenSlik endte charter-perlen opp med å se konkursen i hvitøyet

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Gresk avis: Russland vil ha marinebase på Kypros

  2. Krisemøte på Kypros

  3. Mandag kan Kypros miste «blodtilførselen»

  4. Kypriotisk minister:- Vi undersøker en plan B

  5. Kypriotisk talsmann: - Det blir en laaaang natt