Kontoløgn rammer Hollande

François Hollandes tidligere budsjettminister anklages for skatteunndragelse. Innrømmer å ha over fire millioner kroner på hemmelig konto i utlandet.

FÅR KRITIKK: President Hollande og regjeringen anklages for å ha vært naiv eller ha forsøkt å dekke over saken.
Publisert: Publisert:

Som sin forgjenger har president Hollande lovet å lede en «uklanderlig republikk». Da er det spesielt pinlig for den franske regjeringen at mannen som skulle slå ned på skatteunndragelse, selv etterforskes for skattesvindel.

Tidligere budsjettminister Jerome Cahuzac tilbakeviste i flere uker at han hadde penger på en hemmelig konto utenfor landets grenser, men tirsdag krøp han til korset.

Da innrømmet han å ha 600.000 euro stående i utlandet uten å ha oppgitt det – og at det er en konto han har hatt i rundt 20 år.

Kritikk

Opposisjonen er ikke nådig i sin kritikk av regjeringen. Den anklages for enten å ha vært særdeles naiv ved å tro på Cahuzac, eller for å ha prøvd å dekke over saken.

– Den eneste mulige løsningen, den eneste, er en stor omstokking av regjeringskabalen, inkludert statsministeren, sier lederen i det konservative UMP, Jean-François Cope.

Det gjør ikke saken bedre at Hollande og flere ministere gikk god for budsjettministeren da nettstedet Mediapart først skrev om Cahuzacs penger i utlandet i desember.

En meningsmåling viser at nesten to tredeler mener regjeringen har håndtert saken dårlig.

Kontroll

Hollande har nå lovet å legge fram et nytt lovforslag som skal sørge for åpenhet og kontroll med ministre og folkevalgtes formuer.

Presidenten bedyrer at han ikke visste noe om Cahuzacs penger i utlandet, og at han ikke beskyttet den tidligere ministeren. «Utilgivelig» er ordet presidenten bruker om Cahuzacs handlinger.

– Dette var en veldig alvorlig feil fra en enkeltperson. Det var ikke et system av korrupsjon i et parti, i en gruppe eller i staten, understreker Cahuzacs etterfølger Bernard Cazeneuve overfor radiostasjonen Europe 1.

Vanskelig

Økonomiske vansker og dalende oppslutning har preget Hollandes rundt ett år lange presidentperiode.

Franske aviser mener dagens skandale er Hollandes største politiske krise siden han vant valget. Avisen Le Parisien kaller situasjonen uholdbar for regjeringen.

Samtidig skriver avisen Le Monde at økonomisjefen for Hollandes valgkamp var deleier i to selskaper registrert i skatteparadiset Caymanøyene.

– Det er ikke noe ulovlig, sier forretningsmannen Jean-Jacques Augier om selskapene.

– Min eventyrlystne side er ansvarlig. Kanskje manglet jeg litt forsiktighet.

Publisert: