EU kritiserer dansk grensekontroll

EU-kommisjonen er ikke fornøyd med Danmark etter inspeksjonen av landets skjerpede grensekontroller.

GRENSEKONTROLL: Den danske kontrollen ved grensen mot Tyskland er omstrid, og er ifølge juseksperter i strid med EUs regler. Her fra sjekkpunktet ved Frøslev i juli i år.

Andreasen Carsten
  • NTB
Publisert: Publisert:

EU-kommisjonen advarer mandag om at Danmark ikke har lyktes i å rettferdiggjøre de skjerpede grensekontrollene landet har iverksatt.

Europakommisjonens inspeksjon av grensekontrollene i forrige uke ga ikke de svarene kommisjonen håpet på, sa EUs kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, mandag.

LES OGSÅ: - Danmark kommer til å tape grensestrid med EU

Kommisjonen har sendt et brev til danske myndigheter hvor de ber om en klargjøring, og flere kontrollbesøk er ikke utelukket, sa Malmström.

EU-kommisjonen sendte i forrige uke en ekspertgruppe til Danmark for å se nærmere på den danske regjeringens omstridte plan om permanent tollkontroll og en rekke nye kontrollanlegg på grensene mot Tyskland og Sverige.

Kritikere har hevdet at de planlagte innstrammingene i grensekontrollen kommer til å bryte med to av Europas mest sentrale traktater: Schengen-avtalen og EU-traktaten.

EU-kommisjonen krever nå at Danmark beviser at situasjonen er så alvorlig at den rettferdiggjør skjerpede kontroller, som kan bryte med reglene om fri flyt av varer og fri bevegelsesrett for personer sikret av EUs indre marked. Foreløpig har Danmark ikke lyktes med dette.

Les flere nyheter på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. - Danmark kommer til å tape grensestrid med EU

  2. Ingen økt grensekontroll i Danmark

  3. Ingen danske tollere da EU-eksperter var på inspeksjon

  4. Dansk veteran: – Vi er bremsekloss i EU

  5. Anundsen:– Schengen er under press