Tror på lavere vekst

Svenske banker vil kutte BNP-prognosene etter svak konjunkturrapport.- Men vi er ennå langt fra en ny nedgangskonjunktur, sier SEB-økonom.

GRUNN TIL BEKYMRING? Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har det siste året styrt EUs raskest voksende økonomi. Her møter han ansatte i Skanska, en av Sveriges mange store eksportbedrifter.
Publisert:

Torsdag tok Sveriges største næringslivsmedier frem kraftuttrykkene etter at den ferskeste kvartalsrapporten fra Konjunkturinstitutet (KI) ble offentliggjort.

«Sverige tverrstiller» skrev Di.se, mens E24s svenske søsterside brukte tittelen «Den svenske tigeren vandrer hjem». Bakgrunnen var at de 6.000 bedriftene i KI-rapporten ga uttrykk for betydelig svekkede økonomiske utsikter.

SEB-økonom Olle Holmgren mener mediene overdriver.

- Hvis man ser litt nøyere på rapporten, gir mange sektorer uttrykk for at de har ganske høye forventninger ennå. Det er ikke slik at vi er på vei inn i en ny nedgangskonjunktur, sier Holmgren til E24.

Han er likevel tydelig på at konjunkturrapporten samlet sett skuffer.

- Rapporten tyder på at det skjer en reell oppbremsning i økonomien og at den kan skje raskere enn det vi har tatt høyde for i våre prognoser, sier Holmgren.

LES OGSÅ: Sverige bremser opp

BEKYMRET FOR NABOLANDENE: - Det er mye som uroer i internasjonal økonomi. Hvis situasjonen skulle forverres, vil svensk økonomi bli skadelidende, sier SEB-økonom Olle Holmgren.

Nedjusterer BNP-prognoser

Den svært eksportavhengige svenske økonomien opplevde en av Europas største nedturer etter finanskrisen, med et fall i bruttonasjonalproduktet (BNP) på 5,3 prosent fra 2008 til 2009.

Sverige har imidlertid kommet sterkt tilbake. Ved siste årsskifte vokste økonomien med en årstakt på 5,7 prosent, hvilket var klart sterkest i EU.

Ettersom mye av gjeninnhentingen etter krisen nå er unnagjort, forventes det en viss tilbakegang i vekstraten.

Dagens KI-undersøkelse gjør bildet klarere, mener både SEBs Olle Holmgren og Nordeas sjefsstrateg i Sverige, Torbjörn Isaksson.

- Vi har operert med et vekstanslag på 4,7 prosent for 2011, men det må nok justeres ned - som følge av både svakere vekst enn ventet i første kvartal og KI-rapporten, sier Isaksson til E24.

Også SEB har frem til nå hatt en prognose på 4,7 prosents BNP-vekst.

- Dagens rapport tyder på at vi kanskje ligger litt høyt, sier Holmgren.

LES OGSÅ: Vattenfall med milliardminus

SPENT PÅ MORGENDAGEN: - KI-barometeret for juli er et volatilt nøkkeltall. Morgendagens BNP-anslag for andre kvartal vil gi et mer robust anslag på utviklingen i svensk økonomi, sier Torbjörn Isaksson, sjefstrateg hos Nordea i Sverige.

- «Soft patch» kan ha truffet Sverige

Eksportindustrien står for nærmere halvparten av det svenske bruttonasjonalproduktet.

De to svenske økonomene er ikke i tvil om hva som potensielt kan skape problemer for fremgangen for Sverige.

- Så internasjonalt rettet som økonomien er, ligger den største trusselen utenfor Sveriges grenser. Det er stor usikkerhet i USA og Europa, og dagens KI-rapport kan tyde på at den «soft patch» som har truffet flere land, også påvirker Sverige, sier Isaksson.

Torsdag la også Statistiska Centralbyrån frem oppdaterte tall fra arbeidsmarkedet. Selv om byrået advarte om at «forbedringstakten er avtakende», mener Isaksson at arbeidsmarkedet ennå viser sterke tendenser.

- Vi kommer fra svært gode tall, så at tilveksten i sysselsettingen bremser litt opp, er akkurat som forventet.

LES OGSÅ: Sverige setter opp renten

Publisert: